Wartość wielomianu

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Poleander
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 23 sty 2011, o 11:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: MD

Wartość wielomianu

Post autor: Poleander »

Jeżeli \(\displaystyle{ W \left( x \right) = x^{2}-1}\) to liczba \(\displaystyle{ W \left( W \left( \sqrt{5} \right) \right)}\) jest równa?
Ostatnio zmieniony 23 sty 2011, o 11:19 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Awatar użytkownika
aga.gmail
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 82
Rejestracja: 13 cze 2010, o 15:47
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 1 raz

Wartość wielomianu

Post autor: aga.gmail »

\(\displaystyle{ W\left( \sqrt{5} \right) = 4}\)
\(\displaystyle{ W\left( 4\right) =15}\)
Poleander
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 23 sty 2011, o 11:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: MD

Wartość wielomianu

Post autor: Poleander »

Prosiłbym o całe rozwiązanie.
Mam odpowiedzi takie:
A. 2
B. 8
C. \(\displaystyle{ \sqrt{3}-1}\)
D. 3
miodzio1988

Wartość wielomianu

Post autor: miodzio1988 »

To jest cale rozwiązanie
Poleander
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 23 sty 2011, o 11:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: MD

Wartość wielomianu

Post autor: Poleander »

Skąd się wzięła 4 i 15?
miodzio1988

Wartość wielomianu

Post autor: miodzio1988 »

Wstawione zostały odpowiednie argumenty do tej funkcji. Jakie? No najpierw \(\displaystyle{ \sqrt{5}}\) a potem \(\displaystyle{ 4}\)
Poleander
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 23 sty 2011, o 11:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: MD

Wartość wielomianu

Post autor: Poleander »

A no tak. Już rozumiem, tylko która z podanych odpowiedzi jest poprawna ?

A. 2
B. 8
C.\(\displaystyle{ \sqrt{3}-1}\)
D. 3
miodzio1988

Wartość wielomianu

Post autor: miodzio1988 »

Jak rozumiesz to po co pytasz?
Awatar użytkownika
aga.gmail
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 82
Rejestracja: 13 cze 2010, o 15:47
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 1 raz

Wartość wielomianu

Post autor: aga.gmail »

może jeżeli masz takie proponowane odpowiedzi to coś poknociłeś z przepisywaniem? sprawdź bo ciekawi mnie ten błąd
Poleander
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 23 sty 2011, o 11:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: MD

Wartość wielomianu

Post autor: Poleander »

Na pewno dobrze przepisałem...
miodzio1988

Wartość wielomianu

Post autor: miodzio1988 »

w takim razie zadna odpowiedz nie jest poprawna
Awatar użytkownika
aga.gmail
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 82
Rejestracja: 13 cze 2010, o 15:47
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 1 raz

Wartość wielomianu

Post autor: aga.gmail »

Spróbowałam zrobić zadanie "od końca" i jedyna mozliwość jaka mi wyszła to to, że na początku zadania zamiast \(\displaystyle{ W(W( \sqrt{5}))}\)powinno być \(\displaystyle{ W(W( \sqrt{3}))}\) i w tedy prawdobodobniejsze były by odpowiedzi a b c i d, bo odpowiedź a miała by sens dla \(\displaystyle{ W( \sqrt{3})}\) odpowiedź c była by dla tych którzy nie zauważyli kwadratu i zrobili operację raz, odpowiedź d jest dobra co do odpowiedź b to początkowe x musiałobybyć równe 2 lub -2. więc jedyną możliwość błędu w tym zadaniu to 3 zamiast 5 pod pierwiastkiem
ODPOWIEDZ