Rozwiąż równanie i znajdź wzór funkcji
- R33
- Użytkownik
- Posty: 450
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 17:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: MRW / KRK
- Podziękował: 85 razy
Rozwiąż równanie i znajdź wzór funkcji
Rysunek przedstawia fragment wykresu funkcji \(\displaystyle{ y=f(x)}\) , otrzymanego z wykresu funkcji \(\displaystyle{ g(x) = \sin x}\) w wyniku odpowiednich przekształceń. Znajdź wzór funkcji \(\displaystyle{ f}\) i rozwiąż równanie \(\displaystyle{ f(x)= - \sqrt{3}}\).
No to wzór funkcji \(\displaystyle{ f(x) = -2 \sin 2x}\)
I jak rozwiązujemy to:
\(\displaystyle{ -2 \sin 2x = - \sqrt{3} \\ \sin 2x = \frac{\sqrt{3}}{2}}\)
I jak to dalej rozwiązać?
Myślę, że może tak:
\(\displaystyle{ \sin 2x = \sin \frac{\pi}{3} \\ x = \frac{\pi}{6}}\)
No to wzór funkcji \(\displaystyle{ f(x) = -2 \sin 2x}\)
I jak rozwiązujemy to:
\(\displaystyle{ -2 \sin 2x = - \sqrt{3} \\ \sin 2x = \frac{\sqrt{3}}{2}}\)
I jak to dalej rozwiązać?
Myślę, że może tak:
\(\displaystyle{ \sin 2x = \sin \frac{\pi}{3} \\ x = \frac{\pi}{6}}\)
Ostatnio zmieniony 27 sty 2013, o 02:20 przez Ponewor, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Rozwiąż równanie i znajdź wzór funkcji
Unikaj takiego ,,sposobu".R33 pisze: \(\displaystyle{ \sin 2x = \sin \frac{\pi}{3}}\)
[edit] Obadaj :
130484.htm
Ostatnio zmieniony 27 sty 2013, o 02:22 przez Ponewor, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- R33
- Użytkownik
- Posty: 450
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 17:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: MRW / KRK
- Podziękował: 85 razy
Rozwiąż równanie i znajdź wzór funkcji
Ale jak to rozwiązać na liczbach? Bo na rysunku mi ciężko wyznaczyć.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Rozwiąż równanie i znajdź wzór funkcji
\(\displaystyle{ 2x=t}\)
i rozwiązujesz \(\displaystyle{ sint=0,5\sqrt 3}\) (szkic wykresu wystarczy - tak jak pod linkiem)
Potem wracasz do podstawienia.
i rozwiązujesz \(\displaystyle{ sint=0,5\sqrt 3}\) (szkic wykresu wystarczy - tak jak pod linkiem)
Potem wracasz do podstawienia.
- R33
- Użytkownik
- Posty: 450
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 17:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: MRW / KRK
- Podziękował: 85 razy
Rozwiąż równanie i znajdź wzór funkcji
No to wiedziałęm, tyle, że tu trzeba rysować . I jak teraz wyznaczysz te "x" dokładnie? Bo to trzeba bardzo precyzyjnie.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Rozwiąż równanie i znajdź wzór funkcji
Patrz końce zielonych strzałek - masz dwie wartości (t); które będą się powtarzać (sinus jest okresowy).
Otrzymane (t) wstawiasz do podstawienia \(\displaystyle{ 2x=t}\) i (x)-sy są.
Otrzymane (t) wstawiasz do podstawienia \(\displaystyle{ 2x=t}\) i (x)-sy są.
- R33
- Użytkownik
- Posty: 450
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 17:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: MRW / KRK
- Podziękował: 85 razy
Rozwiąż równanie i znajdź wzór funkcji
No tak, ale to musisz bardzo precyzyjnie narysować, a na maturze tak nie narysujesz . Bo nie da rady, żeby \(\displaystyle{ 0.5 \sqrt{3}}\) precyzyjnie narysować.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Rozwiąż równanie i znajdź wzór funkcji
Nic ,,precyzyjnie" - rozwiązanie z pierwszej ćwiartki znałeś (sam go wcześniej podałeś); a drugie (z widocznych) jest symetryczne do pierwszego względem ,,górki sinusa" więc też jest dokładnie znane.
Ps. Nie mogłem narysować byle jakiego wykresu - bo mi nie wypadało.
Ps. Nie mogłem narysować byle jakiego wykresu - bo mi nie wypadało.
- R33
- Użytkownik
- Posty: 450
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 17:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: MRW / KRK
- Podziękował: 85 razy
Rozwiąż równanie i znajdź wzór funkcji
Odp:
\(\displaystyle{ x=\frac{ \pi}{6} \vee x = \frac{ 5 \pi}{6}}\) i powtarza się to okresowo co \(\displaystyle{ \pi}\) ?-- 23 stycznia 2011, 10:46 --Dobrze? Bo nikt nie odpisuje?
\(\displaystyle{ x=\frac{ \pi}{6} \vee x = \frac{ 5 \pi}{6}}\) i powtarza się to okresowo co \(\displaystyle{ \pi}\) ?-- 23 stycznia 2011, 10:46 --Dobrze? Bo nikt nie odpisuje?
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Rozwiąż równanie i znajdź wzór funkcji
Nie. Nie wiem skąd masz to drugie.R33 pisze:Odp:
\(\displaystyle{ x=\frac{ \pi}{6} \vee x = \frac{ 5 \pi}{6}}\) i powtarza się to okresowo co \(\displaystyle{ \pi}\) ?
Dobrze? Bo nikt nie odpisuje?
Co do odpisywania - to nie siedzimy tu całymi dniami (i nocami).
- R33
- Użytkownik
- Posty: 450
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 17:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: MRW / KRK
- Podziękował: 85 razy
Rozwiąż równanie i znajdź wzór funkcji
No bo do jednego \(\displaystyle{ \frac{\pi}{2}}\) dodałem \(\displaystyle{ \frac{\pi}{3}}\), a do drugiego odjąłem.