Pierwiastki rzeczywiste wielomianu

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
kharim
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 15 cze 2010, o 15:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Police
Podziękował: 6 razy

Pierwiastki rzeczywiste wielomianu

Post autor: kharim »

Nie mam pojęcia jak się za to zabrać. Proszę o pomoc.

Dla jakich \(\displaystyle{ a}\) wielomian \(\displaystyle{ W(x)=x^{3}-ax+2a-8}\) ma trzy różne pierwiastki rzeczywiste?
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3247 razy

Pierwiastki rzeczywiste wielomianu

Post autor: anna_ »

\(\displaystyle{ W(2)=0}\) czyli \(\displaystyle{ 2}\) jest jednym z pierwiastków

\(\displaystyle{ W(x)=x^{3}-ax+2a-8=(x - 2)(x^2 + 2x - a + 4)}\)

Trójmian kwadratowy musi mieć dwa piersiastki, więc \(\displaystyle{ \Delta>0}\), \(\displaystyle{ x_1,x_2 \neq 2}\)
ODPOWIEDZ