Jak rozłożyć wielomian.

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
infeq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 513
Rejestracja: 31 lip 2010, o 17:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 18 razy
Pomógł: 6 razy

Jak rozłożyć wielomian.

Post autor: infeq »

Witam mam problem z rozłożeniem tego wielomianu na czynniki, prosiłbym o wskazówkę... \(\displaystyle{ W(x)=x ^{8}+x ^{4}+1}\)
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Jak rozłożyć wielomian.

Post autor: »

Wskazówka:
\(\displaystyle{ x^8+x^4+1=(x^8+2x^4+1)-x^4= (x^4+1)^2 - (x^2)^2= (x^4+x^2+1)(x^4-x^2+1)}\)
i dalej podobnie.

Q.
infeq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 513
Rejestracja: 31 lip 2010, o 17:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 18 razy
Pomógł: 6 razy

Jak rozłożyć wielomian.

Post autor: infeq »

Ok, dziękuję... tylko powinno być chyba \(\displaystyle{ (x^{4}+1)^{2} - (x ^{2})^{2}}\)
ODPOWIEDZ