Czy wielomian jest podzielny przez wielomian

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
elsmd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 109
Rejestracja: 25 mar 2010, o 19:36
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 15 razy

Czy wielomian jest podzielny przez wielomian

Post autor: elsmd »

Wielomian \(\displaystyle{ W_{(x)}=x^{2010}-1}\) jest podzielny przez wielomian:
A) \(\displaystyle{ x-1}\)
B) \(\displaystyle{ x+1}\)
C) \(\displaystyle{ x^2-1}\)
D) \(\displaystyle{ x}\)
Doszedłem do tego, że prawidłowymi odpowiedziami są A i B, natomiast D jest niepoprawna.
Jednak w odpowiedziach za poprawną uznali jeszcze C. Jak do tego dojść?
silvaran
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1300
Rejestracja: 6 sty 2009, o 20:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skierniewice/Warszawa
Podziękował: 60 razy
Pomógł: 123 razy

Czy wielomian jest podzielny przez wielomian

Post autor: silvaran »

Jeśli jest równocześnie podzielny przez \(\displaystyle{ x+1}\) oraz przez \(\displaystyle{ x-1}\) to przez ich iloczyn \(\displaystyle{ (x+1)(x-1)=x^2-1}\) też będzie
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Czy wielomian jest podzielny przez wielomian

Post autor: anna_ »

Jesteś pewny?
Przykładowo liczba 12 jest podzielne przez 3 i jest podzielna przez 6
nie jest podzielna przez 18
pipol

Czy wielomian jest podzielny przez wielomian

Post autor: pipol »

No tak jest jeśli wielomian \(\displaystyle{ W(x)}\) dzieli się przez dwumiany \(\displaystyle{ x-1}\) i \(\displaystyle{ x+1}\) to oznacza, że liczby \(\displaystyle{ 1,-1}\) są pierwiastkami wielomianu a więc na mocy zasadniczego twierdzenia algebry \(\displaystyle{ W(x)=(x-1)^k \cdot (x-1)^l \cdot S(x)}\) gdzie \(\displaystyle{ k,l \ge 1}\) a \(\displaystyle{ S(x)}\) jest wielomianiem, stąd już wynika, że \(\displaystyle{ W(x)}\) dzieli się przez \(\displaystyle{ x^2 -1}\)
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Czy wielomian jest podzielny przez wielomian

Post autor: anna_ »

Dzięki za odpowiedź.
ODPOWIEDZ