Znajdź liczbę b, aby zbiór rozwiązań był trzyelementowy

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
elsmd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 109
Rejestracja: 25 mar 2010, o 19:36
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 15 razy

Znajdź liczbę b, aby zbiór rozwiązań był trzyelementowy

Post autor: elsmd »

Znajdź wszystkie liczby rzeczywiste b takie, że zbiór rozwiązań równania \(\displaystyle{ (x^3+3x^2-4)(x^2+bx-4)=0}\) jest zbiorem trzyelementowym.
I mam tak:
Pierwiastki pierwszego nawiasu to: 1, -2

Więc drugi nawias powinien mieć jedno miejsce zerowe.
\(\displaystyle{ \delta = 0}\)
\(\displaystyle{ \delta = b^2 +16 = 0}\)
\(\displaystyle{ b^2=-16}\)
ale to jest bez sensu
math questions
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 923
Rejestracja: 23 sie 2009, o 18:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: .....
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 171 razy

Znajdź liczbę b, aby zbiór rozwiązań był trzyelementowy

Post autor: math questions »

ma sens nie ma takiego b żeby wielomian miał 3 pier.
elsmd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 109
Rejestracja: 25 mar 2010, o 19:36
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 15 razy

Znajdź liczbę b, aby zbiór rozwiązań był trzyelementowy

Post autor: elsmd »

Właśnie w odpowiedzi podali, że \(\displaystyle{ b=0}\) lub \(\displaystyle{ b=3}\).
Awatar użytkownika
Kacperdev
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3260
Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 686 razy

Znajdź liczbę b, aby zbiór rozwiązań był trzyelementowy

Post autor: Kacperdev »

yy... rzeczywiście bzdura. Jednak nie! wtedy bedą podwójne pierwiastki. Skoro w druim równaniu wychodzi ze niezaleznie od b delta jest >0 Oznacza to, ze musumy znalesc takie pierwiastki drugiego równania by jeden równał sie 1 lub -2
math questions
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 923
Rejestracja: 23 sie 2009, o 18:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: .....
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 171 razy

Znajdź liczbę b, aby zbiór rozwiązań był trzyelementowy

Post autor: math questions »

na tak .........


pierwszy nawias ma rozw. 1 i -2

toodpowiedz sobie na pytanie kiedy \(\displaystyle{ x^2+bx-4}\) ma jeden pierwiastek równy1 lub -2

toniektóre pierwistki się powtórzą
elsmd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 109
Rejestracja: 25 mar 2010, o 19:36
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 15 razy

Znajdź liczbę b, aby zbiór rozwiązań był trzyelementowy

Post autor: elsmd »

A dlaczego to nie zadziała?
\(\displaystyle{ \delta = 0}\)
\(\displaystyle{ \delta = b^2 +16 = 0}\)
\(\displaystyle{ b^2=-16}\)
Awatar użytkownika
Kacperdev
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3260
Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 686 razy

Znajdź liczbę b, aby zbiór rozwiązań był trzyelementowy

Post autor: Kacperdev »

\(\displaystyle{ b^{2}+16=0}\)

Powiedz mi kiedy tu bedzie równe 0. Nigdy. minimalnie bedzie 16. Czyli niezaleznie od b delta zawsze bedzie wieksza od zera. Dlatego.
ODPOWIEDZ