stopień sumy wielomianów

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Awatar użytkownika
Harahido
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 284
Rejestracja: 9 maja 2010, o 17:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Silesia
Podziękował: 139 razy

stopień sumy wielomianów

Post autor: Harahido »

W tym wątku nie proszę o rozwiązanie zadanie tylko o wytłumaczenie mi pewnej rzeczy.
Polecenie :
Co można powiedzieć o stopniu sumy wielomianów p i q, jeśli :
st(p)=m , st(q)=n

Odpowiedź :jeśli \(\displaystyle{ st \qquad m \neq n, to \qquad st(p+q)=max (m,n)}\), jeśli \(\displaystyle{ m=n, to \qquad st(p+q) \le n \qquad lub \qquad p+q \equiv 0}\)

Co oznacza max (m,n) ? Że może to być m lub n ?
i Co oznacza \(\displaystyle{ \equiv}\) ? że suma oznacza zero ? to mogliby dać zwyczajne równa się
mazurxD
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 412
Rejestracja: 24 maja 2010, o 15:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jeziora Wielkie/Toruń/Poznań
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 43 razy

stopień sumy wielomianów

Post autor: mazurxD »

1. pierwsze \(\displaystyle{ max(m,n)}\) oznacza, że wybieramy większą z tych dwóch liczb tzn. m lub n, w zależności co jest większe
2. nie do końca wiem o co Ci chodzi w drugim pytaniu -- 16 sty 2011, o 12:24 --ale jeśli chodzi o znak \(\displaystyle{ \equiv 0}\) znaczy chyba, że wielomian jest zerowy, stopień takiego wielomianu jest nie jest określony
ODPOWIEDZ