dowód na podstawie wzorów Viete'a dla równania 3 stopnia

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
agusiaaLDZ
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 14 sty 2011, o 20:27
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska

dowód na podstawie wzorów Viete'a dla równania 3 stopnia

Post autor: agusiaaLDZ »

Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania:
Udowodnij, że jeśli \(\displaystyle{ x_{1}, x_{2}, x_{3}}\) są pierwiastkami równania \(\displaystyle{ x^{3} + px^{2} + qx + r=0}\), to:
\(\displaystyle{ x_{1} + x_{2} + x_{3}= -p}\)
\(\displaystyle{ x_{1} * x_{2} + x_{1} * x_{3} + x_{2} * x_{3}= q}\)
\(\displaystyle{ x_{1} * x_{2} * x_{3}= -r}\)
(wzory Viete'a dla równania trzeciego stopnia)
Zupełnie nie wiem jak się za to zabrać. :cry: Z góry dziękuję za pomoc :)
Awatar użytkownika
akw
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 479
Rejestracja: 24 lis 2010, o 20:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: W.
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 57 razy

dowód na podstawie wzorów Viete'a dla równania 3 stopnia

Post autor: akw »

Zakładasz że wielomian ma 3 pierwiastki \(\displaystyle{ x_1,x_2,x_3}\) więc możesz stworzyć postać iloczynową. Współczynnik kierunkowy znasz. \(\displaystyle{ a=1}\)

\(\displaystyle{ (x-x_1)(x-x_2)(x-x_3)=0}\)

I wymnażasz potem porządkujesz w zależności od x.
agusiaaLDZ
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 14 sty 2011, o 20:27
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska

dowód na podstawie wzorów Viete'a dla równania 3 stopnia

Post autor: agusiaaLDZ »

nie wpadłam na to, dzięki
ODPOWIEDZ