pierwiastki wielomianu

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
asiula0321
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 242
Rejestracja: 20 gru 2009, o 13:41
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk

pierwiastki wielomianu

Post autor: asiula0321 »

Znleźc pierwiastki wielomianu \(\displaystyle{ W(x)=2ax ^{3}-(2a ^{2}+a+2)x ^{2}+(a ^{2}+2a+1)x-a}\)
wiedząc że \(\displaystyle{ x _{1} \cdot x _{2}=1 oraz a \neq 0}\). proszę o pomoc
Awatar użytkownika
akw
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 479
Rejestracja: 24 lis 2010, o 20:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: W.
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 57 razy

pierwiastki wielomianu

Post autor: akw »

Wzory Viete'a dla wielomianów stopnia trzeciego. \(\displaystyle{ x^3+px^2+qx+r}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x_1+x_2+x_3=-p \\ x_1x_2+x_2x_3+x_1x_3=q \\ x_1x_2x_3=-r \end{cases}}\)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23497
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3265 razy

pierwiastki wielomianu

Post autor: piasek101 »

Albo zauważyć, że pierwiastkiem jest (0,5).
ODPOWIEDZ