parametr m
parametr m
Wyznaczyc wartosci parametru m dla których wielomian \(\displaystyle{ W(x)=(m-2)x ^{4}-2(m+3)x ^{2}+m-1}\) ma cztery pierwiastki rzeczywiste różne od zera.
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
parametr m
\(\displaystyle{ m-2 \neq 0}\)
Zmienna pomocnicza:
\(\displaystyle{ x^2=t,t>0}\)
dane równanie będzie miało cztery pierwiastki, jeżeli równanie kwadratowe bedzie miało dwa pierwiastki
Zmienna pomocnicza:
\(\displaystyle{ x^2=t,t>0}\)
dane równanie będzie miało cztery pierwiastki, jeżeli równanie kwadratowe bedzie miało dwa pierwiastki