wielomiany

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
wojtek_1989
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 29 paź 2006, o 21:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

wielomiany

Post autor: wojtek_1989 »

Suma wszystkich współczynników wielomianu \(\displaystyle{ W(x)}\) stopnia wyższego niż \(\displaystyle{ 2}\) wynosi \(\displaystyle{ 4}\), zaś suma współczynników przy nieparzystych potęgach zmiennej równa się sumie współczynników przy jej parzystych potęgach. Wyznacz resztę powstałą z dzielenia wielomianu \(\displaystyle{ W(x)}\) przez wielomian \(\displaystyle{ P(x)=3x^2-3}\)
mat1989
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3393
Rejestracja: 29 sty 2006, o 14:15
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 466 razy
Pomógł: 197 razy

wielomiany

Post autor: mat1989 »

wojtek_1989 pisze:Wyznacz resztę
na razie mogę powiedzieć tyle, że reszta będzie w postaci ax+b.
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

wielomiany

Post autor: Lorek »

wojtek_1989 pisze:Suma wszystkich współczynników wielomianu stopnia wyższego niż 2 wynosi 4
\(\displaystyle{ W(1)=4}\)
wojtek_1989 pisze:suma współczynników przy nieparzystych potęgach zmiennej równa się sumie współczynników przy jej parzystych potęgach
\(\displaystyle{ W(-1)=0\\W(x)=(3x^2-3)Q(x)+ax+b\\W(1)=a+b=4\\W(-1)=-a+b=0}\)
I z tego liczysz a,b.
mat1989
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3393
Rejestracja: 29 sty 2006, o 14:15
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 466 razy
Pomógł: 197 razy

wielomiany

Post autor: mat1989 »

Lorek, mógłbym prosić o jakieś objaśnienie? no bo np. jak liczysz W(1) to do tego wliczają się też wspóczynniki przy \(\displaystyle{ x^2}\) i \(\displaystyle{ x}\) a nawet chyba i wyraz wolny
Ostatnio zmieniony 20 paź 2007, o 16:52 przez mat1989, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

wielomiany

Post autor: Lorek »

No... i co? Suma współczynników dowolnego wielomianu W jest zawsze równa W(1).
mat1989
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3393
Rejestracja: 29 sty 2006, o 14:15
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 466 razy
Pomógł: 197 razy

wielomiany

Post autor: mat1989 »

Lorek pisze:Suma współczynników dowolnego wielomianu W jest zawsze równa W(1)
no to jest oczywiste, ale chodzi mi o to czy nie powinno być:
W(1)=4+a+b+c
gdzie:
a-współczynnik przy \(\displaystyle{ x^2}\)
b-współczynnik przy x
c-wyraz wolny
?
Ostatnio zmieniony 20 paź 2007, o 16:54 przez mat1989, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

wielomiany

Post autor: Lorek »

1. Skąd masz ten trójmian?
2. skąd to 4?
mat1989
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3393
Rejestracja: 29 sty 2006, o 14:15
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 466 razy
Pomógł: 197 razy

wielomiany

Post autor: mat1989 »

nie mam trójmianu ;) bo przecież nie wiemy którego stopnia jest wielomian.
Ale wiemy że suma jego współczynników przy potęgach > 2 jest równa 4
wobec tego Lorek, nie wiem skąd wziąłeś W(1)=4 może już tak późno jest że tego nie widzę...
Bo mi to wygląda tak jakbyś opuścił współczynniki przy potęgach
Ostatnio zmieniony 20 paź 2007, o 16:53 przez mat1989, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

wielomiany

Post autor: Lorek »

A gdzie pisze, że przy potęgach>2?
wojtek_1989 pisze:Suma wszystkich współczynników
mat1989
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3393
Rejestracja: 29 sty 2006, o 14:15
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 466 razy
Pomógł: 197 razy

wielomiany

Post autor: mat1989 »

wojtek_1989 pisze:Suma wszystkich współczynników wielomianu \(\displaystyle{ W(x)}\) stopnia wyższego niż 2 wynosi 4
tutaj
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

wielomiany

Post autor: Lorek »

Czytanie ze zrozumieniem się kłania :P
Wielomian jest stopnia>2 ale współczynniki liczysz wszystkie (poza tym w przeciwnym przypadku zadania nie dałoby się rozwiązać)
mat1989
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3393
Rejestracja: 29 sty 2006, o 14:15
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 466 razy
Pomógł: 197 razy

wielomiany

Post autor: mat1989 »

a no tak jest napisane że wielomian jest stopnia wyższego niż 2, ale to w sumie po reszcie też widać... Jakoś trochę późno już i niekiedy można dostać zaćmienia umysłu.
Sorki za kłopot. Miłej nocy.
ODPOWIEDZ