Równanie piątego stopnia.

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Hetacz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 292
Rejestracja: 13 paź 2004, o 13:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Komorow k/Warszawy

Równanie piątego stopnia.

Post autor: Hetacz »

Mam takie zadanie i proszę o rozwiązanie:

x^(5)+x^(4)+7x=11
magik100
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 51
Rejestracja: 2 wrz 2004, o 18:10
Lokalizacja: BB (Bielsko-Biała)

Równanie piątego stopnia.

Post autor: magik100 »

niech t=x^4

tx + t + 7x = 11 /+7
t(x+1) + 7(x+1) = 18
(t+7)(x+1) = 18

tak mi sie jakoś rzuciło w oczy, może to pomoże, przynajmniej dla rozwiązań w liczbach naturalnych...
Awatar użytkownika
Undre
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1430
Rejestracja: 15 lis 2004, o 02:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja:
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 92 razy

Równanie piątego stopnia.

Post autor: Undre »

Jak dla mnie to jest to liczba niewymierna i nie znajdziesz

czemu ? o ile dobrze pamiętam to było takie rozumowanie :

wszystkie ZNAJDOWALNE ( tu nastąpiła korekta - patrz dwie wypowiedzi niżej ) pierwiastki wielomianu można przedstawić za pomocą tzw metody "p" i "q" gdzie p był zbiorem wszystkich podzielników wyrazu wolnego a q - zbiorem wszystkich podzielników współczynnika przy najwyższej potędze ( przy czym brało się dla każdej liczby +/- )

zatem tu powinno być { -11 , -1 , 1 , 11 }

a one odpadają
Ostatnio zmieniony 20 lis 2004, o 20:20 przez Undre, łącznie zmieniany 2 razy.
magik100
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 51
Rejestracja: 2 wrz 2004, o 18:10
Lokalizacja: BB (Bielsko-Biała)

Równanie piątego stopnia.

Post autor: magik100 »

No to już wiecie skąd wziął sie mój opis na obrazku...
Awatar użytkownika
Tomasz Rużycki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2970
Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 293 razy

Równanie piątego stopnia.

Post autor: Tomasz Rużycki »

wszystkie rzeczywiste pierwiastki wielomianu
Powinno być "wszystkie WYMIERNE pierwiastki wielomianu"
Ostatnio zmieniony 20 lis 2004, o 20:11 przez Tomasz Rużycki, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Undre
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1430
Rejestracja: 15 lis 2004, o 02:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja:
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 92 razy

Równanie piątego stopnia.

Post autor: Undre »

Właśnie sobie to narysowałem w Excelu .....

no i jak bym na to nie spojrzał jest raczej jak mówiłem :

dla liczby x = 1,1113 dostałem niezłe przybliżenie -0,00076
ODPOWIEDZ