wielomiany zadanie

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
hhera
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 17 wrz 2006, o 17:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: p-sl

wielomiany zadanie

Post autor: hhera »

proszę o pomoc czy ktoś mógłby mi pomoc w rozmwiazaniu dwooch zadan z wielomianów ??

1)
Jaka jest wartość parametru m , jesli wielomian w jest podzielny przez dwumian q ?
a) \(\displaystyle{ w(x)=x^{3}+5x^{2}+mx+3}\) , q(x)=x+3
b) \(\displaystyle{ w(x)=-2x^{3}+m^{2}x^{2}+x-6}\) , q(x)=x-2
c) \(\displaystyle{ w(x)=m^{2}x^{3}+mx^{2}+x+7}\) , q(x)=x+1

2)
Nie wykonujac dzielenia ,sprawdz czy wielomian w jest podzielny przez wielomian u
a) \(\displaystyle{ w(x)=x^{4}+x^{3}-4x^{2}+5x-3}\), u(x)=(x-1)(x+3)
b) \(\displaystyle{ w(x)=7x^{3}-6x^{2}+3x+1}\), u(x)=2x� +x-1
c) \(\displaystyle{ w(x)=4x^{4}+x^{3}-19x^{2}-4x+12}\) , u(x)=(x+1)(x+2)(x-2)

byłabym bardzo wdzieczna jakby ktoś mi pomógł to rozwiazac .. i od razu napisał jak to robić np na jednym przykładzie krok po kroku gdyz musze sie tego nauczyć na jutro i zrozumiec a nie mam zielonego pojecia jak to zrobić . To chyba ma byc podstawie twierdzenia Bezouta

Poprawiłam zapis
Lady Tilly
Ostatnio zmieniony 4 gru 2006, o 19:13 przez hhera, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Lady Tilly
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3807
Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: nie wiadomo
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 712 razy

wielomiany zadanie

Post autor: Lady Tilly »

1a)
\(\displaystyle{ -3(m-6)+3=0}\)
hhera
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 17 wrz 2006, o 17:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: p-sl

wielomiany zadanie

Post autor: hhera »

Lady Tilly,
dzięki za poprawienie
a mogłabyś mi teraz pomóc w zrobieniu tego zadania ?
od razu mowie ,ze jestem ciemna z matematyki .. i ciazko przyswajalny jest dla mnue ten przedmiot
greey10
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 993
Rejestracja: 31 lip 2006, o 18:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 5 razy

wielomiany zadanie

Post autor: greey10 »

mialas cos takiego jak schemat hornera??
Awatar użytkownika
Piotrek89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1051
Rejestracja: 8 paź 2006, o 16:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Górowo Iławeckie
Pomógł: 278 razy

wielomiany zadanie

Post autor: Piotrek89 »

1) wystaczy podzielic wielomian w(x) przez dwumian q(x) i reszte z dzielenia przyrownac do zera.

2)a)jezeli jest podzielny, to 1 i -3 sa pierwiastkami w(x). wystarczy to sprawdzic

reszte robi sie podobnie.
hhera
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 17 wrz 2006, o 17:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: p-sl

wielomiany zadanie

Post autor: hhera »

greey10 pisze:mialas cos takiego jak schemat hornera??
nie
bo ja jhestem w klasie hum
Awatar użytkownika
setch
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1307
Rejestracja: 14 sie 2006, o 22:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bełchatów
Podziękował: 155 razy
Pomógł: 208 razy

wielomiany zadanie

Post autor: setch »

Polecam sie tego nauczyc, bardzo przyspiesza dzielenie przez dwumian x-r. Powinny byc w internecie instrukcje jak to sie robi
ODPOWIEDZ