Wyznacz pierwiastki wielomianu- podpowiedź

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Awatar użytkownika
tomek205
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 141
Rejestracja: 20 wrz 2009, o 13:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 3 razy

Wyznacz pierwiastki wielomianu- podpowiedź

Post autor: tomek205 »

Mam wyznaczyć pierwiastki wielomianu
\(\displaystyle{ P(x)=4( \frac{1}{4} x^3-x^2)- \frac{1}{4} (x-4)}\)
Wymnażam więc celem wyciągnięcia x przed nawias:
\(\displaystyle{ x(x^2-4x- \frac{1}{4})=-1}\)
\(\displaystyle{ x(x^2-4x- \frac{1}{4})=1}\)??
Może ktoś mnie oświecić?:)-- 11 sty 2011, o 17:30 --O matko, ale ze mnie osioł
wystarczyło inaczej wygrupować \(\displaystyle{ x^2(x-4)- \frac{1}{4} (x-4)}\)
ODPOWIEDZ