Wyznacz b
-
- Użytkownik
- Posty: 348
- Rejestracja: 10 paź 2010, o 23:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: sinus
- Pomógł: 1 raz
Wyznacz b
\(\displaystyle{ -8x-6}\)
\(\displaystyle{ (a+8)x+b+6}\)
Wiadomo ze \(\displaystyle{ a}\) moge wyznaczyc z wspolczynika \(\displaystyle{ x}\) pierwszego wielomianu. Wyznaczajac \(\displaystyle{ b}\) mogę posluzyc sie szostką? Uwzgledniac \(\displaystyle{ (b+6)}\) czy samo \(\displaystyle{ b}\)? Odpowiedz jest \(\displaystyle{ b=-6}\) ale jakos nie moge dojsc do tego
\(\displaystyle{ (a+8)x+b+6}\)
Wiadomo ze \(\displaystyle{ a}\) moge wyznaczyc z wspolczynika \(\displaystyle{ x}\) pierwszego wielomianu. Wyznaczajac \(\displaystyle{ b}\) mogę posluzyc sie szostką? Uwzgledniac \(\displaystyle{ (b+6)}\) czy samo \(\displaystyle{ b}\)? Odpowiedz jest \(\displaystyle{ b=-6}\) ale jakos nie moge dojsc do tego
-
- Użytkownik
- Posty: 348
- Rejestracja: 10 paź 2010, o 23:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: sinus
- Pomógł: 1 raz
Wyznacz b
Oj troche tego bedzie ale ok
Dla jakich wartosci parametrow a, b liczba \(\displaystyle{ x _{0}}\) jest dwukrotnym pierwiastkiem wielomianu w?
\(\displaystyle{ w(x)=6x ^{4}+8x ^{3} -8x ^{2} +ax+b}\)
\(\displaystyle{ x _{0} =-1}\)
Podzielilem wielomian \(\displaystyle{ w}\) przez \(\displaystyle{ (x-2) ^{2}}\) i reszte z dzielenia porownalem z tym co mi wyszlo z dzielenia. To co wyszlo z dzielenia to:
\(\displaystyle{ 6x ^{4}+8x ^{3} -8x ^{2} -8x-6}\) a reszta z dzielenia to \(\displaystyle{ (a+8)x+b+6}\)
Dla jakich wartosci parametrow a, b liczba \(\displaystyle{ x _{0}}\) jest dwukrotnym pierwiastkiem wielomianu w?
\(\displaystyle{ w(x)=6x ^{4}+8x ^{3} -8x ^{2} +ax+b}\)
\(\displaystyle{ x _{0} =-1}\)
Podzielilem wielomian \(\displaystyle{ w}\) przez \(\displaystyle{ (x-2) ^{2}}\) i reszte z dzielenia porownalem z tym co mi wyszlo z dzielenia. To co wyszlo z dzielenia to:
\(\displaystyle{ 6x ^{4}+8x ^{3} -8x ^{2} -8x-6}\) a reszta z dzielenia to \(\displaystyle{ (a+8)x+b+6}\)
Ostatnio zmieniony 11 sty 2011, o 17:59 przez qwadrat, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Wyznacz b
A to co takiego?Firma JP100 pisze: \(\displaystyle{ x _{0} =-1}\)
-- dzisiaj, o 17:54 --
\(\displaystyle{ (a+8)x+b+6}\)
Reszta musi być równa zero, więc
\(\displaystyle{ a+8=0}\) i \(\displaystyle{ b+6=0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 348
- Rejestracja: 10 paź 2010, o 23:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: sinus
- Pomógł: 1 raz
Wyznacz b
teraz napewno jest dobrze, dwukrotny pierwiastek to \(\displaystyle{ x _{0}=-1}\)-- 11 sty 2011, o 18:02 --Dobra ale wartosci \(\displaystyle{ a}\), \(\displaystyle{ b}\) muszą sie zgadzac z tymi w poczatkowej postaci wielomianu
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Wyznacz b
\(\displaystyle{ (6x ^{4}+8x ^{3} -8x ^{2} +ax+b):(x+1)^2=6x^2 - 4x - 6+R(x)}\)
gdzie \(\displaystyle{ R(x)=x(a + 16) + b + 6}\)
Ponieważ \(\displaystyle{ R(x)}\) musi być równe zeru więc:
\(\displaystyle{ \begin{cases} a + 16=0 \\ b +6=0 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} a=-16 \\ b=-6 \end{cases}}\)
gdzie \(\displaystyle{ R(x)=x(a + 16) + b + 6}\)
Ponieważ \(\displaystyle{ R(x)}\) musi być równe zeru więc:
\(\displaystyle{ \begin{cases} a + 16=0 \\ b +6=0 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} a=-16 \\ b=-6 \end{cases}}\)
Ostatnio zmieniony 11 sty 2011, o 18:15 przez anna_, łącznie zmieniany 1 raz.