wielomiany

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
jordanes
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 28 lis 2006, o 17:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Chorzów
Podziękował: 1 raz

wielomiany

Post autor: jordanes »

1. Dla jakich a, b liczba 2 jest dwukrotnym pierwiastkiem \(\displaystyle{ W(x)=x^3+4x^2+ax+b}\) ?
Awatar użytkownika
PFloyd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 620
Rejestracja: 9 paź 2006, o 20:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kęty
Podziękował: 16 razy
Pomógł: 122 razy

wielomiany

Post autor: PFloyd »

\(\displaystyle{ (x-2)^{2}(x+c)=(x^{2}-4x+4)(x+c)=x^{3}+x^{2}(c-4)+x(4-4c)+4c\\
c-4=4\\
c=8\\
a=4-4c=4-32=-28\\
b=4c=32}\)
ODPOWIEDZ