nierówność wielomianowa

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
patriszia92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 10 sty 2011, o 13:41
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska

nierówność wielomianowa

Post autor: patriszia92 »

Proszę o pomoc!!!! siedzę nad tym zadaniem już trochę czasu i nic nie mogę wymyślić, próbowałam już chyba na wszystkie sposoby:
Rozwiąż nierówność:
\(\displaystyle{ 2x^7+3x^4-2x^3\ge 0}\)
Ostatnio zmieniony 10 sty 2011, o 15:22 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie podpinaj się pod cudze tematy. Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
wawek91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 795
Rejestracja: 2 cze 2010, o 08:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tarnów
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 66 razy

nierówność wielomianowa

Post autor: wawek91 »

Po pierwsze pisz w latex-u bedzie łatwiej czytac. Po drugie wyciągnij x przed nawias i policz delte z tego co zostanie w nawiasie.
patriszia92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 10 sty 2011, o 13:41
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska

nierówność wielomianowa

Post autor: patriszia92 »

Nie za bardzo wychodzi, po wyciągnięciu \(\displaystyle{ x^{3}}\) przed nawias, w nawiasie pozostaje \(\displaystyle{ (2x^{4}+3x^{2}-2)\ge 0}\) , następnie podstawiłam pomocniczą niewiadomą \(\displaystyle{ x^{2} = t}\), potem obliczyłam z tego deltę i wyszło mi \(\displaystyle{ t_{1}= \frac{1}{2}}\) oraz \(\displaystyle{ t_{2} =-2}\) . I co dalej??
wawek91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 795
Rejestracja: 2 cze 2010, o 08:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tarnów
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 66 razy

nierówność wielomianowa

Post autor: wawek91 »

Dalej... wracasz do \(\displaystyle{ t = x^{2}}\) podstawiając to co wyliczyłaś.
du0
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 9 wrz 2009, o 18:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PL
Podziękował: 1 raz

nierówność wielomianowa

Post autor: du0 »

\(\displaystyle{ \sqrt-\frac{1}{2}} \vee \sqrt\frac{1}{2}}}\)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

nierówność wielomianowa

Post autor: piasek101 »

du0 pisze:\(\displaystyle{ \sqrt-\frac{1}{2}} \vee \sqrt\frac{1}{2}}}\)
Jakaś ciekawostka ?
ODPOWIEDZ