Krotność pierwiastka wielomianu

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
norbert92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 8 sty 2011, o 23:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rawa Mazowiecka
Pomógł: 1 raz

Krotność pierwiastka wielomianu

Post autor: norbert92 »

Wyznacz liczby \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\) wiedząc, że liczba \(\displaystyle{ 3}\) jest dwukrotnym pierwiastkiem wielomianu \(\displaystyle{ w(x)= x^3-5x^2 +ax +b}\). Z góry dziękuje za podpowiedź.
Ostatnio zmieniony 9 sty 2011, o 16:36 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Cały kod LaTeX-a umieszczaj między tagami [latex], [/latex]. Poprawa wiadomości.
patryk_elk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 76
Rejestracja: 16 paź 2010, o 15:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 11 razy

Krotność pierwiastka wielomianu

Post autor: patryk_elk »

z danych zadania wynika, że wielomian W(x) możesz przedstwić w postaci \(\displaystyle{ W(x)=(x-c)(x-3)^{2}=(x-c)(x-6x+9)}\) wymnażasz i korzystasz z równości wielomianów obliczasz c, a później a i b
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

Krotność pierwiastka wielomianu

Post autor: lukasz1804 »

Mamy \(\displaystyle{ w(x)=x^3-3x^2-2x^2+6x+(a-6)x-3(a-6)+3(a-6)+b=(x-3)[x^2-2x+a-6]+(3a+b-18)=(x-3)(x^2-3x+x-3+a-3)+(3a+b-18)=(x-3)^2(x+1)+(x-3)(a-3)+(3a+b-18)}\). Stąd widać, że musi być \(\displaystyle{ a-3=0, 3a+b-18=0}\), tj. \(\displaystyle{ a=3, b=9}\).
norbert92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 8 sty 2011, o 23:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rawa Mazowiecka
Pomógł: 1 raz

Krotność pierwiastka wielomianu

Post autor: norbert92 »

lukasz1804 mozesz troszke to objasnic? bo za nic nie nawidze zadan z krotnością. Juź łape jak to zrobić, sposobem poprzednika. z góry dzięki.
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

Krotność pierwiastka wielomianu

Post autor: lukasz1804 »

Chodzi o to, że składniki \(\displaystyle{ (x-3)(a-3), 3a+b-18}\) muszą być tożsamościowo równe zeru, by mogły być podzielne przez \(\displaystyle{ (x-3)^2}\).
ODPOWIEDZ