Jak w temacie ,prośba o rozwiązanie
1.
\(\displaystyle{ |x+2|+|2x+4|+ \sqrt{x ^{2} +4x+4} \leqslant 8}\)
2.
\(\displaystyle{ |x|+|x-2|\geqslant x ^{2} -2x+1}\)
3.
\(\displaystyle{ 5 \sqrt{x-3} > x+1}\)
Rozwiązać nierówności z wartością bezwzględną
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Rozwiązać nierówności z wartością bezwzględną
Podpowiedź:
1.
\(\displaystyle{ |x+2|+|2x+4|+ \sqrt{x ^{2} +4x+4} \leqslant 8}\)
\(\displaystyle{ |x+2|+2|x+2|+ \sqrt{(x+2)^2} \leqslant 8}\)
\(\displaystyle{ |x+2|+2|x+2|+|x+2| \leqslant 8}\)
\(\displaystyle{ 4|x+2| \leqslant 8}\)
\(\displaystyle{ |x+2| \leqslant 2}\)
2. Rozwiązuj przedziałami.
3. dziedzina, potem podnieś obie strony do kwadratu
1.
\(\displaystyle{ |x+2|+|2x+4|+ \sqrt{x ^{2} +4x+4} \leqslant 8}\)
\(\displaystyle{ |x+2|+2|x+2|+ \sqrt{(x+2)^2} \leqslant 8}\)
\(\displaystyle{ |x+2|+2|x+2|+|x+2| \leqslant 8}\)
\(\displaystyle{ 4|x+2| \leqslant 8}\)
\(\displaystyle{ |x+2| \leqslant 2}\)
2. Rozwiązuj przedziałami.
3. dziedzina, potem podnieś obie strony do kwadratu