Układ z parametrem

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Bison
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 117
Rejestracja: 17 sty 2010, o 20:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Dolny Śląsk
Podziękował: 5 razy

Układ z parametrem

Post autor: Bison »

Dla jakich a rozwiązaniem układu \(\displaystyle{ \begin{cases} (x-a+7)(x-a) \le 0 \\ x \le 3 \end{cases}}\) jest przedział o długości 4?
miodzio1988

Układ z parametrem

Post autor: miodzio1988 »

Rozwiąż najpierw pierwszą nierownosc. Zwykla parabola się kłania
Bison
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 117
Rejestracja: 17 sty 2010, o 20:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Dolny Śląsk
Podziękował: 5 razy

Układ z parametrem

Post autor: Bison »

Z pierwszego mi wyszło, że x jest z przedziału \(\displaystyle{ <a-7,a>}\). I skoro z drugiego \(\displaystyle{ x \le 3}\) to znaczy że x jest z przedziału \(\displaystyle{ <-4,3>}\)? I jak z tego wyznaczyć a spełniające warunki zadania?
ODPOWIEDZ