Wyznacz pierwiastki
-
- Użytkownik
- Posty: 348
- Rejestracja: 10 paź 2010, o 23:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: sinus
- Pomógł: 1 raz
Wyznacz pierwiastki
to moze pomylilem nazwy bo pierwiastki to sa chyba tylko liczby calkowite dla ktorych funkcja jest rowna zero, wiem ze jeszcze jeden jest punkt iks, a dokladnie \(\displaystyle{ x= \sqrt{3} -1}\) . jak go wyznaczyc?
- ares41
- Użytkownik
- Posty: 6499
- Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 142 razy
- Pomógł: 922 razy
Wyznacz pierwiastki
Ten wielomian ma trzy pierwiastki rzeczywiste.
Skorzystaj z tego co Ci napisałem w poście wyżej, tj. zapisz ten wielomian jako:
\(\displaystyle{ (x-2) \cdot P(x)}\)
Skorzystaj z tego co Ci napisałem w poście wyżej, tj. zapisz ten wielomian jako:
\(\displaystyle{ (x-2) \cdot P(x)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 348
- Rejestracja: 10 paź 2010, o 23:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: sinus
- Pomógł: 1 raz
Wyznacz pierwiastki
Nie rozumiem, wyszly mi dwa pierwiastki z obliczania delty, a w odpowiedziach na koncu ksiazki jeden podali z delty, i jeden pierwiastek calkowity. Dlaczego dwoch z delty nie uwzglednili?
-
- Użytkownik
- Posty: 348
- Rejestracja: 10 paź 2010, o 23:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: sinus
- Pomógł: 1 raz
Wyznacz pierwiastki
WYdaje mi sie ze ujemne tez powinny byc bo zadanie na tym polega ze jest prostokąt na wykresie, jego dwa wierzcholki lezą na osi OX, a dwa pozostale do paraboli.