Reszta z dzielenia

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
qwadrat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 348
Rejestracja: 10 paź 2010, o 23:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: sinus
Pomógł: 1 raz

Reszta z dzielenia

Post autor: qwadrat »

Wyznacz rzeszte z dzielenia wielomianu \(\displaystyle{ w}\) przez wielomian \(\displaystyle{ u}\)
\(\displaystyle{ w=x^{5}-x ^{3} +x ^{2} -1}\)
\(\displaystyle{ u=(x-1)(x+1)(x+2)}\)

Domyslam sie ze reszta bedzie drugiego stopnia. Wczesniej robilem tez tego typu zadania ale reszta byla najwyzej pierwszego stopnia. Tutaj juz nie umiem
maweave
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 94
Rejestracja: 16 lut 2010, o 17:08
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 13 razy
Pomógł: 1 raz

Reszta z dzielenia

Post autor: maweave »

Robisz tak jak wcześniej, tylko reszta ma teraz postać \(\displaystyle{ R(x) = ax^2 + bx +c}\)
qwadrat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 348
Rejestracja: 10 paź 2010, o 23:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: sinus
Pomógł: 1 raz

Reszta z dzielenia

Post autor: qwadrat »

A uklad rownań ma 3 rownania z trzema niewiadomymi?

\(\displaystyle{ \begin{cases} 0=a+b+c \\ 0=a-b+c\\27=4a+2b+c \end{cases}}\)

Tak? Niewiadome to iksy czy litery a,b,c?
Ostatnio zmieniony 8 sty 2011, o 13:21 przez qwadrat, łącznie zmieniany 1 raz.
maweave
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 94
Rejestracja: 16 lut 2010, o 17:08
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 13 razy
Pomógł: 1 raz

Reszta z dzielenia

Post autor: maweave »

No tak, rozwiązać i gotowe
ODPOWIEDZ