Dzielenie wielomianu z parametrem

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Bison
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 117
Rejestracja: 17 sty 2010, o 20:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Dolny Śląsk
Podziękował: 5 razy

Dzielenie wielomianu z parametrem

Post autor: Bison »

Wyznacz m i n, dla których wielomian \(\displaystyle{ W(x)=x^{4}+(m+n)x^{3}+(m-n)x^{2}+6x}\) jest podzielny przez wielomian \(\displaystyle{ Q(x)=x^{3}+3x^{2}+2x}\)
patryk_elk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 76
Rejestracja: 16 paź 2010, o 15:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 11 razy

Dzielenie wielomianu z parametrem

Post autor: patryk_elk »

Podpowiedź : Wielomian \(\displaystyle{ W(x)}\) jest podzielny przez \(\displaystyle{ Q(x)}\) gdy pierwiastki wielomianu Q są pierwiastkami wielomianu W, czyli gdy \(\displaystyle{ W(-1)=0}\) i \(\displaystyle{ W(-2) =0}\)
poniewż jeśli W jest podzielny przez Q , to \(\displaystyle{ W(x)=Q(x)P(x)= (x+1)(x+2)P(x)}\)
maweave
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 94
Rejestracja: 16 lut 2010, o 17:08
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 13 razy
Pomógł: 1 raz

Dzielenie wielomianu z parametrem

Post autor: maweave »

Można po prostu podzielić, i jak zostanie jakaś reszta z parametrami, to ma się ona równać zero.
patryk_elk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 76
Rejestracja: 16 paź 2010, o 15:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 11 razy

Dzielenie wielomianu z parametrem

Post autor: patryk_elk »

można ale przy dzieleniu pisemnym wielomiany z dwoma parametrami można łatwo błąd popełnić
Bison
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 117
Rejestracja: 17 sty 2010, o 20:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Dolny Śląsk
Podziękował: 5 razy

Dzielenie wielomianu z parametrem

Post autor: Bison »

Wyszło mi \(\displaystyle{ n= -\frac{5}{2}}\),a \(\displaystyle{ m= \frac{17}{2}}\). Dobrze?
Awatar użytkownika
akw
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 479
Rejestracja: 24 lis 2010, o 20:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: W.
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 57 razy

Dzielenie wielomianu z parametrem

Post autor: akw »

Przy pisemnym dzieleniu łatwo. Znajdź pierwiastki wielomianu przez których chcesz dzielić a później szybciutko dzielisz schematem Hornera trzykrotnie go wykorzystując. Reszte przyrównujesz do zera.
patryk_elk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 76
Rejestracja: 16 paź 2010, o 15:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 11 razy

Dzielenie wielomianu z parametrem

Post autor: patryk_elk »

wiem, rozumiem, wiem że można to schematem Hornera, tylko że mi osobiście nieraz zdarzyło się tam błąd popełnić
Awatar użytkownika
akw
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 479
Rejestracja: 24 lis 2010, o 20:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: W.
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 57 razy

Dzielenie wielomianu z parametrem

Post autor: akw »

Jeżeli chodzi o prawdopodobieństwo popełnienia błędu w dzieleniu pisemnym i schematem Hornera to według mnie jest o one o wiele mniejsze jeżeli chodzi o Hornera. Zmienna x od razu znika, do tego nie wykonujesz dzielenia tylko mnożenie i dodawanie. A w pisemnym 4 podstawowe działania.
ODPOWIEDZ