Rozkład Wielomianu na czynniki

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Miris
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 68
Rejestracja: 11 sty 2010, o 19:31
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 15 razy

Rozkład Wielomianu na czynniki

Post autor: Miris »

Rozłóż na czynniki liniowe wielomian

\(\displaystyle{ W(x) = ( x^{2} +4x - 1) ^{2} - 16}\)

Male zaćmienie wiem ze trzeba skorzystać ze wzoru skróconego mnożenia na różnicę kwadratów
Ostatnio zmieniony 7 sty 2011, o 20:16 przez Miris, łącznie zmieniany 1 raz.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Rozkład Wielomianu na czynniki

Post autor: anna_ »

\(\displaystyle{ W(x) = ( x^{2} +4x - 1) ^{2} - 16=( x^{2} +4x - 1) ^{2}-4^2=...}\)
ODPOWIEDZ