Rozkład i dzielenie wielomianów

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
panikotek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 6 sty 2011, o 23:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Luboń

Rozkład i dzielenie wielomianów

Post autor: panikotek »

Mam do rozwiązania takie zadania:

1) Oblicz \(\displaystyle{ \left(3x^6 + 9x^4 + 2x^3 - 3x^2 + 6x - 9\right) : \left(x^2 + 3\right)}\)

2) Rozłóż wielomian \(\displaystyle{ x^6 + 3x^5 + 2x^4 + 6x^3}\)
Ostatnio zmieniony 7 sty 2011, o 00:11 przez Althorion, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania. Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Awatar użytkownika
rtuszyns
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2042
Rejestracja: 29 gru 2006, o 23:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zamość
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 229 razy

Rozkład i dzielenie wielomianów

Post autor: rtuszyns »

1) Pisemne dzielenie wielomianów...
2) Skorzystać z Tw. Bezouta (najpierw znaleźć jeden pierwiastek - dzielniki wyrazu wolnego i wyrazu przy najwyższej potędze)
Awatar użytkownika
mod_liszka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 28 lis 2010, o 00:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 1 raz

Rozkład i dzielenie wielomianów

Post autor: mod_liszka »

2)
\(\displaystyle{ x ^{3}\left(x ^{3}+3 ^{2}+2x+6\right)}\)
\(\displaystyle{ W(-3)=0}\)
\(\displaystyle{ W(x)=x ^{3}\left( x+3\right)\left( x ^{2}+2 \right)}\)
qwadrat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 348
Rejestracja: 10 paź 2010, o 23:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: sinus
Pomógł: 1 raz

Rozkład i dzielenie wielomianów

Post autor: qwadrat »

Ja bym to latwiej zrobil, grupujac w wyrazy \(\displaystyle{ x^6 + 3x^5 + 2x^4 + 6x^3=x ^{5}(x+3)+2x ^{3}(x+3)=(x ^{5} +2x ^{3})(x+3)=x ^{3} (x ^{2}+2)(x+3)}\)
Awatar użytkownika
akw
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 479
Rejestracja: 24 lis 2010, o 20:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: W.
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 57 razy

Rozkład i dzielenie wielomianów

Post autor: akw »

\(\displaystyle{ \left(3x^6 + 9x^4 + 2x^3 - 3x^2 + 6x - 9\right) : \left(x^2 + 3\right)}\)

Moźna pisemnie ale znacznie szybciej będzie jak zauważy się proste grupowanie wyrazów.
\(\displaystyle{ 3x^6+9x^4+2x^3+6x-3x^2-9=3x^4(x^2+3)+2x(x^2+3)-3(x^2+3)=...}\)
ODPOWIEDZ