Zadania z nierówności wielomianowych

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
carka3
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 6 sty 2011, o 18:07
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Sucha Beskidzka

Zadania z nierówności wielomianowych

Post autor: carka3 »

Proszę o pomoc:
1.Wskaż liczby całkowite spełniające nierówność \(\displaystyle{ (x ^{2}+x ) ^{2}-1 < 0}\)
2.Rozwiąż nierówność \(\displaystyle{ |x ^{3}+6x-4 \sqrt{2} |+ | x+2 \sqrt{2} | \le 0}\):|
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Zadania z nierówności wielomianowych

Post autor: piasek101 »

1) Rozpisz lewą ze wzoru \(\displaystyle{ a^2-b^2}\)

2) nigdy nie będzie ujemne (lewa), a kiedy moze być zerem ?
carka3
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 6 sty 2011, o 18:07
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Sucha Beskidzka

Zadania z nierówności wielomianowych

Post autor: carka3 »

1)och rzeczywiście!!! Dziękuję \(\displaystyle{ ;)}\)
2)no jeżeli \(\displaystyle{ x=-2 \sqrt{2}}\) ..... Przepraszam, ale ja kompletnie nie rozumiem wartości b.. Dlaczego nie będzie ujemne?
Awatar użytkownika
Zimnx
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 194
Rejestracja: 9 kwie 2009, o 12:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 24 razy

Zadania z nierówności wielomianowych

Post autor: Zimnx »

Zawsze wartosc wartosci bezwzglednej jest wieksza od zera , cokolwiek nie wstawisz do wartosci bezwzgledej da Ci liczbe dodatnia lub rowna 0. Wiec suma dwoch wartosci bezwzglednych jest zawsze dodatnia lub rowna zero
carka3
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 6 sty 2011, o 18:07
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Sucha Beskidzka

Zadania z nierówności wielomianowych

Post autor: carka3 »

aha ;]
tylko ja dalej nie wiem co mam z tym zrobić.....
proszę o wytłumaczenie krok po kroku .
Chodzę na profil w którym jest podst. matematyka i w 1kl rozwiazywałam tylko proste równania z wartością b., typu \(\displaystyle{ \left| x-4\right|}\) =3 a wziełam sie za rozwiazywanie nierówności wielomianowych z zakresu rozsz. i nie wiem jak sie do tego zabrać....
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Zadania z nierówności wielomianowych

Post autor: piasek101 »

2) Masz (na lewej) sumę wartości bezwzględnych - i ta suma może być dodatnia lub zerowa (innej opcji nie ma).

Skoro masz sprawdzić kiedy ma być ujem,na lub zerowa (bo \(\displaystyle{ \leq 0}\)) to wystarczy sprawdzić kiedy może być zerowa (ujemna być nie może).

A zerowa (suma) może być gdy obie wartości b. będą zerowe.
carka3
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 6 sty 2011, o 18:07
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Sucha Beskidzka

Zadania z nierówności wielomianowych

Post autor: carka3 »

ok, bardzo dziękuję za pomoc
ODPOWIEDZ