Wyznaczenie reszty z dzielenia

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
adrianna11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 6 sty 2011, o 16:32
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy

Wyznaczenie reszty z dzielenia

Post autor: adrianna11 »

Reszta z dzielenia wielomianu \(\displaystyle{ W(x)}\) przez wielomian \(\displaystyle{ P(x) = x^{3} - x^{2} - 5x - 3}\) jest równa \(\displaystyle{ R(x) = 2x^{2} -5x-2}\) . Wyznacz reszty z dzielenia \(\displaystyle{ W(x)}\) przez trójmian \(\displaystyle{ (x-3)(x+1)}\)


Proszę o pomoc. Nie wiem tylko jak wyznaczyć \(\displaystyle{ W(x)}\)
Ostatnio zmieniony 6 sty 2011, o 18:34 przez M Ciesielski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Używaj JEDNEJ pary klamr [latex][/latex] na CAŁE wyrażenie.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Wyznaczenie reszty z dzielenia

Post autor: piasek101 »

\(\displaystyle{ \frac{W(x)}{(x-3)(x+1)}=\frac{Q(x)\cdot P(x)}{(x-3)(x+1)}+\frac{R(x)}{(x-3)(x+1)}}\)

do tego W(x) nie jest potrzebne.
adrianna11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 6 sty 2011, o 16:32
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy

Wyznaczenie reszty z dzielenia

Post autor: adrianna11 »

Dziękuję bardzo
ODPOWIEDZ