Jak rozwiazywac nierownosci wielomianowe

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
viruss3000
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 124
Rejestracja: 23 gru 2010, o 12:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sosnowiec
Podziękował: 13 razy

Jak rozwiazywac nierownosci wielomianowe

Post autor: viruss3000 »

Chodzi mi o nierownosci wielomianowe. Gdy rysuje wykres to musze ustalic znak nierownosci zeby wiedziec czy zaczac rysowac wykres z prawej stronyod dolu czy od gory. Do okreslania znaku przyjmuje sobie przykladowy x np x=10 i sprawdzam znak kazdego czynnika.  Ale mam pytanie jaki musi byc ten przykladowy x  bo np jesli wstawie x = 10 to wychodzi mi calosc ujemna a jesli 1 to calosc dodatnia

np:\(\displaystyle{ 5x(x+3)(2-x)>0}\)
dla x=1 calosc wychodzi dodatnia czyli od góry
a dla x = 3 calosc wychodzi ujemna


Jakie kryteria powinien spelniac x ?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Jak rozwiazywac nierownosci wielomianowe

Post autor: piasek101 »

Przykładowy x ma być duży - większy od największego pierwiastka lewej strony.
lambu22
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 170
Rejestracja: 30 lis 2010, o 23:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: POLSKA
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 8 razy

Jak rozwiazywac nierownosci wielomianowe

Post autor: lambu22 »

To ci powinno ulatwić, zobacz:
AU
AU
2s17xxc.jpg (15.25 KiB) Przejrzano 101 razy
Znak przy najwyższej potedze będzie ujemny, wiec zaczynamy od - . Są to pierwiastki jednokrotne więc zmieniamy wykres w górę ( gdyby byly parzystej krotnosci bysmy narysowali tak samo)
viruss3000
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 124
Rejestracja: 23 gru 2010, o 12:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sosnowiec
Podziękował: 13 razy

Jak rozwiazywac nierownosci wielomianowe

Post autor: viruss3000 »

Przykładowy x ma być duży - większy od największego pierwiastka lewej strony.
Zawsze się to sprawdza czy są jakieś wyjątki ?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Jak rozwiazywac nierownosci wielomianowe

Post autor: piasek101 »

Nie ma wyjatków.

Wpisz w wyszukiwarkę ,,wąż", ,,węża" - wyskoczy kilka postów o tym.
viruss3000
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 124
Rejestracja: 23 gru 2010, o 12:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sosnowiec
Podziękował: 13 razy

Jak rozwiazywac nierownosci wielomianowe

Post autor: viruss3000 »

Ok dziękuje wam za pomoc
ODPOWIEDZ