\(\displaystyle{ Rozwiąż}\) \(\displaystyle{ x^{3}-7x^{2}-4x+28=0}\)
\(\displaystyle{ x^{3}-3x^{2}-4x+12=0}\)
Rozwiąż wielomian
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Rozwiąż wielomian
\(\displaystyle{ x^3-7x^2-4x+28=0}\)
\(\displaystyle{ x^2(x-7)-4(x-7)=0}\)
\(\displaystyle{ (x-7)(x^2-4)=0}\)
\(\displaystyle{ (x-7)(x-2)(x+2)=0}\)
\(\displaystyle{ x^{3}-3x^{2}-4x+12=0}\)
\(\displaystyle{ x^2(x-3)-4(x-3)=0}\)
\(\displaystyle{ (x-3)(x^2-4)=0}\)
\(\displaystyle{ (x-3)(x-2)(x+2)=0}\)
Musisz jeszcze policzyć pierwiastki
\(\displaystyle{ x^2(x-7)-4(x-7)=0}\)
\(\displaystyle{ (x-7)(x^2-4)=0}\)
\(\displaystyle{ (x-7)(x-2)(x+2)=0}\)
\(\displaystyle{ x^{3}-3x^{2}-4x+12=0}\)
\(\displaystyle{ x^2(x-3)-4(x-3)=0}\)
\(\displaystyle{ (x-3)(x^2-4)=0}\)
\(\displaystyle{ (x-3)(x-2)(x+2)=0}\)
Musisz jeszcze policzyć pierwiastki