Rozłóż wielomian

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
galagala
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 18 maja 2009, o 20:53
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 11 razy

Rozłóż wielomian

Post autor: galagala »

\(\displaystyle{ W(x)=-4x^{4}-3x^{3}-x^{2} Rozłóż wielomian na czynniki możliwie najniższego stopnia}\)
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Rozłóż wielomian

Post autor: anna_ »

wyłacz \(\displaystyle{ x^2}\) przed nawias, potem licz deltę i pierwiastki (o ile istnieją)
galagala
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 18 maja 2009, o 20:53
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 11 razy

Rozłóż wielomian

Post autor: galagala »

prosze rozwiązcie nie umiem tego za bardzo
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Rozłóż wielomian

Post autor: anna_ »

\(\displaystyle{ W(x)=-4x^{4}-3x^{3}-x^{2} =x^2(-4x^2-3x-1)}\)
liczysz \(\displaystyle{ \Delta}\) i pierwiastki dla trójmianu w nawiasie ( w tym przypadku \(\displaystyle{ \Detla<0}\))
galagala
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 18 maja 2009, o 20:53
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 11 razy

Rozłóż wielomian

Post autor: galagala »

nierozumiem tego zadania całkowicie po co delte
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Rozłóż wielomian

Post autor: anna_ »

Bo w nawiasie jest trójmian kwadratowy, który przy delcie większej od zera miałby pierwiastki
ODPOWIEDZ