wielomiany praca

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
galagala
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 18 maja 2009, o 20:53
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 11 razy

wielomiany praca

Post autor: galagala »

dane są wielomiany:\(\displaystyle{ W(x)=3x^{3}+x^{2}+1}\) \(\displaystyle{ P(x)=x+3}\) oraz \(\displaystyle{ Q(x)=x^{2}-3}\) Wyznacz wielomian \(\displaystyle{ W(x)-P(x) \cdot Q(x)}\)
Ostatnio zmieniony 5 sty 2011, o 01:11 przez lukki_173, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16323
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3245 razy

wielomiany praca

Post autor: anna_ »

liczysz
\(\displaystyle{ 3x^{3}+x^{2}+1-(x+3)(x^{2}-3)}\)
w czym problem?
galagala
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 18 maja 2009, o 20:53
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 11 razy

wielomiany praca

Post autor: galagala »

prosze rozwiazcie musze sprawdzic czy mam dobrze od tego zalezy czy zdam ;(
Ostatnio zmieniony 5 sty 2011, o 01:12 przez lukki_173, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16323
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3245 razy

wielomiany praca

Post autor: anna_ »

Podaj swoje rozwiązanie, to poszukam błędu

I daruj sobie tex jak piszesz tekst
galagala
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 18 maja 2009, o 20:53
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 11 razy

wielomiany praca

Post autor: galagala »

\(\displaystyle{ 3x^{3}+4x^{2}-1x-8}\)
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16323
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3245 razy

wielomiany praca

Post autor: anna_ »

Szukaj błędu. Ma wyjść \(\displaystyle{ 2x^3 - 2x^2 + 3x + 10}\)
ODPOWIEDZ