wyznaczanie wielomianów z parametrem

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
primabalerina01
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 387
Rejestracja: 13 gru 2009, o 14:58
Płeć: Kobieta
Podziękował: 86 razy

wyznaczanie wielomianów z parametrem

Post autor: primabalerina01 »

Dla jakich wartości parametrów a,b wielomian W(x) jest podzielny przez wielomian P(x), jeśli:

\(\displaystyle{ W(x)= x^{4}-2x ^{3}+ax ^{2} -3x+b}\)
\(\displaystyle{ P(x)=x^{2}-3x+3}\)

Próbowałam liczyć z delty, ale wychodzi ujemna i nie wiem jak to zrobić.
tomaso-93
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 2 wrz 2010, o 21:06
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy

wyznaczanie wielomianów z parametrem

Post autor: tomaso-93 »

A jaką masz resztę?-- 4 sty 2011, o 16:09 --Najpierw liczysz resztę: 3x(a-2)+b-3a i przyrównujesz do 0. Wyjdzie a=2 i b=6
primabalerina01
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 387
Rejestracja: 13 gru 2009, o 14:58
Płeć: Kobieta
Podziękował: 86 razy

wyznaczanie wielomianów z parametrem

Post autor: primabalerina01 »

Dobrze Ci wszyło , tylko ja nie wiem jak ci ta reszta wyszła? jak ją obliczyć ?
tomaso-93
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 2 wrz 2010, o 21:06
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy

wyznaczanie wielomianów z parametrem

Post autor: tomaso-93 »

dzieląc wielomian \(\displaystyle{ w(x)}\) przez wielomian \(\displaystyle{ p(x)}\)
ODPOWIEDZ