f(x) = \(\displaystyle{ \frac{x ^{2}+1 }{x ^{2}-6x +9 }}\)
przystępuję do wyznaczenia dziedziny
\(\displaystyle{ {x ^{2}-6x +9 }}\) \(\displaystyle{ \neq}\) 0
\(\displaystyle{ \left( x-3\right) ^{2} \neq}\) 0
D= R{3}
Czy to jest dobrze?
jesli tak to co dalej?
zbadaj parzystość (nieparzystość funkcji
-
- Użytkownik
- Posty: 23495
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
zbadaj parzystość (nieparzystość funkcji
Nie masz dobrze.klawiatur pisze:\(\displaystyle{ {x ^{2}-6x +0 }}\) \(\displaystyle{ \neq}\) 0
\(\displaystyle{ \left( x-3\right) ^{2} \neq}\) 0
D= R{0}
Czy to jest dobrze?
jesli tak to co dalej?
\(\displaystyle{ x(x-6)\neq 0}\) i to prawie koniec (funkcja ,,nijaka")
-
- Użytkownik
- Posty: 103
- Rejestracja: 19 wrz 2010, o 20:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 2 razy
zbadaj parzystość (nieparzystość funkcji
Przepraszam nastąpiła pomyłka w zapisie, teraz powracam do mojego pytania, co dalej?
-
- Użytkownik
- Posty: 103
- Rejestracja: 19 wrz 2010, o 20:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 2 razy
zbadaj parzystość (nieparzystość funkcji
jak do tego dojść, że jest ani parzysta ani nieparzysta?
-- 3 sty 2011, o 22:26 --
\(\displaystyle{ f(x)= \begin{cases}\frac{1}{2}x ^{2} dla x \ge 0 \\ - \frac{1}{2}x ^{2}dla x<0 \end{cases}}\)
Proszę o rozpisanie, moj wynik jest niedobry.
-- 3 sty 2011, o 22:26 --
\(\displaystyle{ f(x)= \begin{cases}\frac{1}{2}x ^{2} dla x \ge 0 \\ - \frac{1}{2}x ^{2}dla x<0 \end{cases}}\)
Proszę o rozpisanie, moj wynik jest niedobry.
-
- Użytkownik
- Posty: 23495
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
zbadaj parzystość (nieparzystość funkcji
1) Parzyste i nieparzyste muszą mieć dziedziny ,,symetryczne względem zera".
Skoro ta z zadania nie ma takiej (bo wyrzucona z R jest 3) to sprawdzanie zakończone.
2) Tu w zasadzie widać, że f(-x)=-f(x) więc jest nieparzysta.
Skoro ta z zadania nie ma takiej (bo wyrzucona z R jest 3) to sprawdzanie zakończone.
2) Tu w zasadzie widać, że f(-x)=-f(x) więc jest nieparzysta.
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
zbadaj parzystość (nieparzystość funkcji
Możesz zapisać że istnieje wartośc dla \(\displaystyle{ x=-3}\) a dla \(\displaystyle{ x=3}\) nie. Co przeczy definicji funkcji parzystej jak i nieparzystej.