Prosze o pomoc, nie wiem jak się zabrać za to zadanie
1) \(\displaystyle{ x^3 - x ^2 = -5 - 3x}\)
2) \(\displaystyle{ x^3 - 6x ^2 + 11x - 6 = 0}\)
3) \(\displaystyle{ 4x^3 - 2x ^2 + 6x > 6}\)
4) \(\displaystyle{ -2(x + 1)^4 (x^2 + 5x + 6)(x^2 - 1) \le 0}\)
5) \(\displaystyle{ 64 - 6x ^3 + 5x ^2 + 24x - 36 < 0}\)
Rozwiąż równania nierówności wielomianowe
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 30 gru 2010, o 20:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Andrzejewo
Rozwiąż równania nierówności wielomianowe
Ostatnio zmieniony 3 sty 2011, o 21:32 przez Dasio11, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Stosuj następującą formę zapisu w LaTeXu:[latex]wyrażenie[/latex] .
Powód: Stosuj następującą formę zapisu w LaTeXu:
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Rozwiąż równania nierówności wielomianowe
1.
\(\displaystyle{ x ^{3} - x ^{2} = -5 - 3x}\)
\(\displaystyle{ x^3 - x^2 + 3x + 5=0}\)
\(\displaystyle{ -1}\) jest pierwiastkiem, czyli
\(\displaystyle{ (x + 1)(x^2 - 2x + 5)=0}\)
delta i pierwiastki dla trójmianu kwadratowego o ile istnieją.
2.
\(\displaystyle{ x ^{3} - 6x ^{2} + 11x - 6 = 0}\)
\(\displaystyle{ 1}\) jest pierwiastkiem, czyli
\(\displaystyle{ (x - 1)(x^2 - 5x + 6)=0}\)
delta i pierwiastki dla trójmianu kwadratowego o ile istnieją.
3.
Sprawdź czy dobrze przepisałeś
4.
\(\displaystyle{ -2(x + 1) ^{4} (x ^{2} + 5x + 6)(x ^{2} - 1) \le 0}\)
\(\displaystyle{ (x + 1) ^{4} (x ^{2} + 5x + 6)(x - 1)(x+1) \ge 0}\)
delta i pierwiastki dla trójmianu kwadratowego, potem 'wężyk'
5.
Sprawdź czy dobrze przepisałeś
\(\displaystyle{ x ^{3} - x ^{2} = -5 - 3x}\)
\(\displaystyle{ x^3 - x^2 + 3x + 5=0}\)
\(\displaystyle{ -1}\) jest pierwiastkiem, czyli
\(\displaystyle{ (x + 1)(x^2 - 2x + 5)=0}\)
delta i pierwiastki dla trójmianu kwadratowego o ile istnieją.
2.
\(\displaystyle{ x ^{3} - 6x ^{2} + 11x - 6 = 0}\)
\(\displaystyle{ 1}\) jest pierwiastkiem, czyli
\(\displaystyle{ (x - 1)(x^2 - 5x + 6)=0}\)
delta i pierwiastki dla trójmianu kwadratowego o ile istnieją.
3.
Sprawdź czy dobrze przepisałeś
4.
\(\displaystyle{ -2(x + 1) ^{4} (x ^{2} + 5x + 6)(x ^{2} - 1) \le 0}\)
\(\displaystyle{ (x + 1) ^{4} (x ^{2} + 5x + 6)(x - 1)(x+1) \ge 0}\)
delta i pierwiastki dla trójmianu kwadratowego, potem 'wężyk'
5.
Sprawdź czy dobrze przepisałeś
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 30 gru 2010, o 20:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Andrzejewo
Rozwiąż równania nierówności wielomianowe
dziękuje za pomoc już rozumiem jak to zrobić
oprócz tych dwóch zadań, i są one niestety dobrze przepisane
oprócz tych dwóch zadań, i są one niestety dobrze przepisane
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Rozwiąż równania nierówności wielomianowe
3)
Zerknij tutaj na rozwiązanie:
\(\displaystyle{ x> \frac{1}{6}(1- \sqrt[3]{17}+ \sqrt[3]{17^2})}\)
5)
\(\displaystyle{ x> \frac{5}{18} + \frac{1}{18} \sqrt[3]{16973-36 \sqrt{148641}} + \frac{1}{18} \sqrt[3]{16973+36 \sqrt{148641}}}\)
Zerknij tutaj na rozwiązanie:
\(\displaystyle{ x> \frac{1}{6}(1- \sqrt[3]{17}+ \sqrt[3]{17^2})}\)
5)
\(\displaystyle{ x> \frac{5}{18} + \frac{1}{18} \sqrt[3]{16973-36 \sqrt{148641}} + \frac{1}{18} \sqrt[3]{16973+36 \sqrt{148641}}}\)