parametr m w wielomianie

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
achroma
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 18 lis 2010, o 17:44
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice

parametr m w wielomianie

Post autor: achroma »

Dla jakich wartości parametru \(\displaystyle{ m}\) wielomian \(\displaystyle{ w(x) = (x - 1)(x^{2} + mx+1)}\) ma trzy różne pierwiastki, których suma jest większa od 1?

zrobiłam to tak:
\(\displaystyle{ x_{1} +x_{2}+x_{3}>1}\)
\(\displaystyle{ x_{3}=1}\)
\(\displaystyle{ \frac{-b}{a} + 1>1}\)
\(\displaystyle{ m<0}\)

\(\displaystyle{ x^{2} + mx+1}\)
\(\displaystyle{ \Delta =(m-4)(m+4)}\)
\(\displaystyle{ \Delta>0 \ dla \ m\in(-\infty,-4)\cup(4,\infty)}\)

Rozwiązanie mi wychodzi \(\displaystyle{ m\in(-\infty,-4)}\), a ma wyjść \(\displaystyle{ m\in(-\infty,-2)}\) i nie wiem co źle...
Ostatnio zmieniony 3 sty 2011, o 14:35 przez achroma, łącznie zmieniany 1 raz.
miodzio1988

parametr m w wielomianie

Post autor: miodzio1988 »

\(\displaystyle{ \Delta =(m-4)(m+4)}\)
To jest źle policzone
achroma
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 18 lis 2010, o 17:44
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice

parametr m w wielomianie

Post autor: achroma »

Racja! Dziękuję, taki głupi błąd, a nie zauważyłam
uczen100
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 8 lis 2010, o 22:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 5 razy

parametr m w wielomianie

Post autor: uczen100 »

Rozwiązuje to samo zadanie i mam pytanie.
Co daje nam tutaj pewność że te 3 pierwiastki będą różne?
Ok, w drugim nawianie na pewno będą różne, ale skąd wiadomo czy któryś z nich nie pokryję się z tym z pierwszego nawiasu czyli z 1?
ODPOWIEDZ