Wielomiany jednej zmiennej

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
jakisuzytkownik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 25 paź 2010, o 09:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Widełki

Wielomiany jednej zmiennej

Post autor: jakisuzytkownik »

Bardzo proszę o pomoc i wytłumaczenie mi wszystkiego krok po kroku, jak zrobić poniższe zadania:

1. \(\displaystyle{ W (x) = 8 x^{4} + 24 x^{3} + x + 3}\)
a) rozłożyć na czynniki
b) przykład stopnia drugiego
c) rozwiąż \(\displaystyle{ W(x) = 8 x^{4} + 23 x^{3} -x}\)

2. \(\displaystyle{ W (x) =( x^{2} + b ) (x+2)}\) . Oblicz:
a) reszta z dzielenia wielomianów \(\displaystyle{ W(x)}\) przez dwumian \(\displaystyle{ (x+5)}\) wynosi \(\displaystyle{ -27}\)
b) wielomian W(x) ma pierwiastek wielokrotny; podaj ten pierwiastek
c) dla \(\displaystyle{ b = -9}\) rozwiąż nierówność \(\displaystyle{ W (x) \le}\)

Z góry bardzo dziękuję.
Ostatnio zmieniony 3 sty 2011, o 09:50 przez , łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Jedne klamry [latex]...[/latex] na całe wyrażenie matematyczne!
miodzio1988

Wielomiany jednej zmiennej

Post autor: miodzio1988 »

1. a) grupowanie wyrazow

b i c bez sensu
ODPOWIEDZ