Rozwiąż równanie .

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Ankaaa92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 59
Rejestracja: 2 sty 2009, o 20:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 37 razy

Rozwiąż równanie .

Post autor: Ankaaa92 »

\(\displaystyle{ x^{3} - 6x^{2} + 11x -6}\)
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

Rozwiąż równanie .

Post autor: bartek118 »

Nie możemy tego rozwiązać, to nie jest równanie. Chodzi o rozłożenie na czynniki?
Awatar użytkownika
Vax
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2913
Rejestracja: 27 kwie 2010, o 22:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska / Warszawa
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 612 razy

Rozwiąż równanie .

Post autor: Vax »

Jednym z pierwiastków jest 1.

Pozdrawiam.
Ankaaa92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 59
Rejestracja: 2 sty 2009, o 20:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 37 razy

Rozwiąż równanie .

Post autor: Ankaaa92 »

W poleceniu pisze 'rozwiąż równanie' . Niewiem chyba trzeba dodać = 0 na końcu .


\(\displaystyle{ x^{3} - 6x^{2} + 11x - 6 = 0}\)

Proszę o pomoc . W ogóle tego nie rozumiem.
Awatar użytkownika
Vax
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2913
Rejestracja: 27 kwie 2010, o 22:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska / Warszawa
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 612 razy

Rozwiąż równanie .

Post autor: Vax »

Jak pisałem jednym z pierwiastków jest 1, tak więc zgodnie z twierdzeniem Bezout'a dany wielomian dzieli się bez reszty przez \(\displaystyle{ x-1}\), po podzieleniu otrzymasz trójmian kwadratowy, z którego bez problemu wyliczysz pozostałe pierwiastki.

Pozdrawiam.
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

Rozwiąż równanie .

Post autor: bartek118 »

\(\displaystyle{ x^{3} - 6x^{2} + 11x -6 = x^{3} - x^{2} + 5x - 5x^{2} +6x-6=x^{2}(x-1)-5x(x-1)+6(x-1)=(x-1)(x^{2}-5x+6)=(x-1)(x-2)(x-3)=0}\)
Zatem \(\displaystyle{ x=1 \vee x=2 \vee x=3}\)
Awatar użytkownika
Vax
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2913
Rejestracja: 27 kwie 2010, o 22:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska / Warszawa
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 612 razy

Rozwiąż równanie .

Post autor: Vax »

Bartek118, jesteś pewien, że tak @Ankaaa92 więcej zrozumie, niż gdyby sama do tego doszła?
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

Rozwiąż równanie .

Post autor: bartek118 »

no dobra, może powinienem poczekać z tym rozwiązaniem na trochę później, Vax ma rację - spróbuj najpierw przy pomocy twierdzenie Bezouta podzielić przez \(\displaystyle{ x-1}\)
Ankaaa92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 59
Rejestracja: 2 sty 2009, o 20:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 37 razy

Rozwiąż równanie .

Post autor: Ankaaa92 »

Bardzo bardzo dziękuje Wam za pomoc (:

Teraz po rozwiązaniu dojdę do tego jak robić takie równania .
ODPOWIEDZ