Bardzo proszę o pomoc i wytłumaczenie mi wszystkiego krok po kroku, jak zrobić poniższe zadania:
1.Dany jest wielomian \(\displaystyle{ W(x)=27 x^{4} +54 x^{3} -x-2}\)
a) rozłóż wielomian \(\displaystyle{ W(x)}\) na czynniki możliwie najbliższego stopnia
b) podaj przykład wielomianu stopnia drugiego, który ma dwa pierwiastki i jest dzielnikiem wielomianu \(\displaystyle{ W(x)}\)
c) rozwiąż równanie \(\displaystyle{ W(x)=27 x^{4} +51 x^{3}}\)
2. Dany jest wielomian \(\displaystyle{ W(x)=( x^{2} -a) (x-4)}\) z parametrem \(\displaystyle{ a}\), gdzie \(\displaystyle{ a \in \mathbb{R}}\). Oblicz wartość parametru a, jeśli wiadomo, że:
a) reszta z dzielenia wielomianu \(\displaystyle{ W(x)}\) przez dwumian \(\displaystyle{ x+2}\) wynosi \(\displaystyle{ 24}\)
b) wielomian \(\displaystyle{ W(x)}\) ma pierwiastek wielokrotny; podaj ten pierwiastek
c) dla \(\displaystyle{ b=4}\) rozwiąż nierówność \(\displaystyle{ W(x)>0}\)
Z góry bardzo dziękuję.
Wielomiany jednej zmiennej
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 25 paź 2010, o 09:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Widełki
Wielomiany jednej zmiennej
Ostatnio zmieniony 2 sty 2011, o 16:46 przez Althorion, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 170
- Rejestracja: 30 lis 2010, o 23:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: POLSKA
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 8 razy
Wielomiany jednej zmiennej
1.
a) np schemat Hornera, znajdź takie x dla którego W(x)=0
c) wyciągnij \(\displaystyle{ x^{2}}\) przed nawias.
2.
a) \(\displaystyle{ W(-2)=24}\)
a) np schemat Hornera, znajdź takie x dla którego W(x)=0
c) wyciągnij \(\displaystyle{ x^{2}}\) przed nawias.
2.
a) \(\displaystyle{ W(-2)=24}\)