Suma trzech różnych pierwiastków wielomianu mniejsza od 9

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
tematyka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 96
Rejestracja: 27 mar 2010, o 21:26
Płeć: Kobieta
Podziękował: 20 razy
Pomógł: 2 razy

Suma trzech różnych pierwiastków wielomianu mniejsza od 9

Post autor: tematyka »

Znajdź wszystkie takie liczby rzeczywiste \(\displaystyle{ b}\), aby wielomian \(\displaystyle{ W(x)=(x^2+bx+4)(x-1)}\) miał trzy różne pierwiastki, których suma jest mniejsza od 9.

z założenia na tę sumę i deltę wyszło mi, że \(\displaystyle{ b>-8}\) i \(\displaystyle{ b \in (-8,-4) \cup (4,+ \infty )}\)
nie wiem tylko jak zrobić założenie, że te dwa pozostałe pierwiastki mają być różne od 1?
jeśli \(\displaystyle{ x_1x_2 \neq 1}\) to wychodzi \(\displaystyle{ 4 \neq 1}\)...

W odp. jest \(\displaystyle{ b \in (-8,-5) \cup (-5,-4) \cup (4,+ \infty )}\)
szatkus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 231
Rejestracja: 13 gru 2009, o 01:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zbąszynek
Pomógł: 41 razy

Suma trzech różnych pierwiastków wielomianu mniejsza od 9

Post autor: szatkus »

\(\displaystyle{ \frac{-b \pm \sqrt{b^2-16}}{2}=1\\
\pm \sqrt{b^2-16}=2+b\\
b^2-16=4+4b+b^2\\
-20=4b\\
b=-5}\)

I dlatego możesz wyeliminować -5.
ODPOWIEDZ