Witam,
Mam problem z zadaniem i proszę o pomoc.
Dla jakich wartości parametrów a i b wielomian \(\displaystyle{ x^{2} - bx + 1}\) jest podzielnikiem wielomianu \(\displaystyle{ x^{3} - x^{2} + bx + a}\)?
Pozdrawiam
Zadania z wielomianów
Zadania z wielomianów
Ostatnio zmieniony 31 gru 2010, o 17:50 przez rafylk, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 128
- Rejestracja: 26 paź 2008, o 22:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wawrzeńczyce
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 14 razy
Zadania z wielomianów
Tak, ale nie wiem jakie jest miejsce zerowe.
-- 31 gru 2010, o 16:32 --
Rozwiązałem dzieląc normalnie, ale nie jestem pewien wyniku.
Wyszło mi \(\displaystyle{ a=0, b=1}\) Może ktoś powiedzieć czy dobrze?-- 31 gru 2010, o 17:48 --Mam kolejne ciekawe zadanie
Wyznacz wartość parametru k tak aby jedno z rozwiązań równania \(\displaystyle{ x^{3} + 7x + k = 0}\) było dwukrotnością drugiego rozwiązania tego równania.
-- 31 gru 2010, o 16:32 --
Rozwiązałem dzieląc normalnie, ale nie jestem pewien wyniku.
Wyszło mi \(\displaystyle{ a=0, b=1}\) Może ktoś powiedzieć czy dobrze?-- 31 gru 2010, o 17:48 --Mam kolejne ciekawe zadanie
Wyznacz wartość parametru k tak aby jedno z rozwiązań równania \(\displaystyle{ x^{3} + 7x + k = 0}\) było dwukrotnością drugiego rozwiązania tego równania.