Zbior pierwiastkow wielomianu
-
- Użytkownik
- Posty: 87
- Rejestracja: 18 paź 2009, o 21:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 15 razy
Zbior pierwiastkow wielomianu
Wskaz pelny zbior pierwiastkow wielomianu \(\displaystyle{ W(x)= x ^{3}-3x ^{2}+3x-9}\)
Ostatnio zmieniony 30 gru 2010, o 15:06 przez Kamilo18, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 87
- Rejestracja: 18 paź 2009, o 21:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 15 razy
Zbior pierwiastkow wielomianu
Ja to zrobilem w ten sposob:
\(\displaystyle{ -3 ^{3} - 3 \cdot 3 ^{2} +3 \cdot 3 - 9 = -27 -27=0}\)
W takim sposobie rozwiazania tez moze byc?
\(\displaystyle{ -3 ^{3} - 3 \cdot 3 ^{2} +3 \cdot 3 - 9 = -27 -27=0}\)
W takim sposobie rozwiazania tez moze byc?
- rtuszyns
- Użytkownik
- Posty: 2042
- Rejestracja: 29 gru 2006, o 23:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zamość
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 229 razy
Zbior pierwiastkow wielomianu
Ok sprawdziłeś więc, że liczba \(\displaystyle{ 3}\) jest pierwiastkiem wielomianu \(\displaystyle{ W(x)}\). Teraz należy skorzystać z wniosku z Tw. Bezouta i i dokonać dzielenia wielomianu znajdując w rezultacie końcowym inne pierwiastki. Po podzieleniu uzyskasz trójmian kwadratowy z ujemnym wyróżnikiem. Stąd znajdujesz pierwiastki zespolone.