Dzielenie wielomianów pierwszego stopnia.

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
huhuh
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 19 kwie 2010, o 21:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wlkp.

Dzielenie wielomianów pierwszego stopnia.

Post autor: huhuh »

Witam serdecznie. W zbiorze zadań Krysickiego i Włodarskiego jest podany taki przykład (s. 306, zad 16.2 - całki funkcji wymiernych) dzielenia licznika przez mianownik:

\(\displaystyle{ \frac{cx+d}{ax+b} = \frac{c}{a} + \frac{d- \frac{bc}{a} }{ax+b}}\)

Czy ktoś mógłby mi nieco przybliżyć skąd wzięła się taka równość? Dzięki!
miodzio1988

Dzielenie wielomianów pierwszego stopnia.

Post autor: miodzio1988 »

wyłącz \(\displaystyle{ c}\) przed nawias . Domnóż i dodziel przez \(\displaystyle{ a}\) i odejmij i dodaj co trzeba.

jak moj opis jest do bani to powiedz. Na liczbach pokażę
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Dzielenie wielomianów pierwszego stopnia.

Post autor: anna_ »

\(\displaystyle{ \begin{array}{lll}
(cx+d): (ax+b) = \frac{c}{a} \\
\underline{-cx- \frac{cb}{a} } & & \\
\qquad - \frac{cb}{a}+d & & \\
\end{array}}\)
ODPOWIEDZ