Rozwiąż równanie (dodatkowy parametr)
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 20 gru 2010, o 22:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gliwice
- Podziękował: 2 razy
Rozwiąż równanie (dodatkowy parametr)
Głowie się nad tym i nie wiem za co mam podstawić dodatkowy parametr...
\(\displaystyle{ X ^{2} + \frac{1}{x ^{2} } + \frac{1}{2} ( x - \frac{1}{x} )=5}\)
oraz zadanie
Wyznacz x ze wzoru:
\(\displaystyle{ \frac{x-4}{x} = \frac{ax+b}{x}}\)
Podaj niezbędne założenia.
\(\displaystyle{ X ^{2} + \frac{1}{x ^{2} } + \frac{1}{2} ( x - \frac{1}{x} )=5}\)
oraz zadanie
Wyznacz x ze wzoru:
\(\displaystyle{ \frac{x-4}{x} = \frac{ax+b}{x}}\)
Podaj niezbędne założenia.
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 20 gru 2010, o 22:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gliwice
- Podziękował: 2 razy
Rozwiąż równanie (dodatkowy parametr)
niby z czego to się wzięło?
przecież:
\(\displaystyle{ x ^{2} + \frac{1}{x ^{2} }}\) nie da wzoru skróconego mnożenia w postaci \(\displaystyle{ (x- \frac{1}{x} ) ^{2}}\)
przecież:
\(\displaystyle{ x ^{2} + \frac{1}{x ^{2} }}\) nie da wzoru skróconego mnożenia w postaci \(\displaystyle{ (x- \frac{1}{x} ) ^{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 20 gru 2010, o 22:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gliwice
- Podziękował: 2 razy
Rozwiąż równanie (dodatkowy parametr)
wychodzi
\(\displaystyle{ x ^{2} - \frac{2x}{x} + \frac{1}{x ^{2} }}\)
Niestety nie widzę co mi to daje
-- 20 gru 2010, o 23:31 --
aaa wiem moge dodać przecież do równania \(\displaystyle{ \frac{2x}{x}}\) a pozatym 2x/x to 2
\(\displaystyle{ x ^{2} - \frac{2x}{x} + \frac{1}{x ^{2} }}\)
Niestety nie widzę co mi to daje
-- 20 gru 2010, o 23:31 --
aaa wiem moge dodać przecież do równania \(\displaystyle{ \frac{2x}{x}}\) a pozatym 2x/x to 2
Ostatnio zmieniony 20 gru 2010, o 22:33 przez Gregorio791, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 20 gru 2010, o 22:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gliwice
- Podziękował: 2 razy
Rozwiąż równanie (dodatkowy parametr)
czyli to bedzie:
\(\displaystyle{ (x- \frac{1}{x} ) ^{2} +2 + \frac{1}{2} (x- \frac{1}{x} )=5}\)
????
\(\displaystyle{ (x- \frac{1}{x} ) ^{2} +2 + \frac{1}{2} (x- \frac{1}{x} )=5}\)
????
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 20 gru 2010, o 22:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gliwice
- Podziękował: 2 razy
Rozwiąż równanie (dodatkowy parametr)
OK wielkie dzięki za podpowiedź i za to, że nie dopowiadałeś tylko sam się musiałem domyślec!