Równanie z parametrem.

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
monaaa_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 12 gru 2010, o 17:43
Płeć: Kobieta
Podziękował: 3 razy

Równanie z parametrem.

Post autor: monaaa_ »

Dla jakich wartości parametru a pierwiastki \(\displaystyle{ x _{1}, x _{2}, x _{3}}\) równania \(\displaystyle{ x ^{3}-9x ^{2}+ax-15=0}\) spełniają warunki : \(\displaystyle{ x _{2}=x _{1}+2 i x _{3}=x _{1}+4}\)? Znajdź wszystkie pierwiastki tego równania.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Równanie z parametrem.

Post autor: piasek101 »

Przyrównaj dany z postacią iloczynową.
monaaa_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 12 gru 2010, o 17:43
Płeć: Kobieta
Podziękował: 3 razy

Równanie z parametrem.

Post autor: monaaa_ »

ale jak z tego równania mam zrobić postać iloczynową skoro a nie ma i deltę wtedy nie policzę.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Równanie z parametrem.

Post autor: piasek101 »

\(\displaystyle{ (x-x_1)(x-x_2)(x-x_3)}\) zamiast \(\displaystyle{ x_2}\) oraz \(\displaystyle{ x_3}\) wstawiasz co dali
ODPOWIEDZ