wyznaczanie współczynników

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
wizard8912
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 88
Rejestracja: 14 paź 2010, o 17:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sopot
Podziękował: 21 razy

wyznaczanie współczynników

Post autor: wizard8912 »

Witam. Bardzo proszę o pomoc w zadaniu:

Wyznacz współczynniki b i c tak, aby wielomian \(\displaystyle{ W(x) \cdot F(x)-H(x)}\) był wielomianem zerowym, jeśli:
\(\displaystyle{ W(x)=-3x+5, F(x)= x^{2}+bx+c, H(x)= -3x^{3} -x^{2} -2x+20}\)
Caballero
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 49
Rejestracja: 3 lis 2010, o 20:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kpns
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 9 razy

wyznaczanie współczynników

Post autor: Caballero »

Zauważ, że \(\displaystyle{ W(x) \cdot F(x) = H(x)}\)

Wymnóż sobie 2 pierwsze wielomiany, a później porównaj współczynniki stojące przy wielomianie \(\displaystyle{ W(x) \cdot F(x)}\) z współczynnikami wielomianu \(\displaystyle{ H(x)}\).
ODPOWIEDZ