Witam!
Mam taki wielomian \(\displaystyle{ W(x)= 4x ^{3} -7x + 12}\) , który muszę przedstawić w najprostszej postaci. Wziąłem się za grupowanie. Kombinowałem z \(\displaystyle{ 7x}\), ale bez powodzenia. Proszę o pomoc. Z góry dziękuję.
Czy wielomian może być prostszy?
-
- Użytkownik
- Posty: 55
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wąbrzeźno
- Podziękował: 22 razy
- Althorion
- Użytkownik
- Posty: 4541
- Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 662 razy
Czy wielomian może być prostszy?
Wielomian ten ma wybitnie paskudny pierwiastek. Wydaje mi się, że nie odnajdziesz go przez grupowanie i będą Ci potrzebne wzory Cardano.
-
- Użytkownik
- Posty: 5974
- Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 1251 razy
Czy wielomian może być prostszy?
Bywały gorsze. Ten pierwiastek to
\(\displaystyle{ x= \frac{1}{2} \left( - \frac{ \sqrt[3]{108- \sqrt{10635} } }{3^{ \frac{2}{3} }} - \frac{7}{\sqrt[3]{3 \left( 108- \sqrt{10635}\right) }} \right)}\)
\(\displaystyle{ x= \frac{1}{2} \left( - \frac{ \sqrt[3]{108- \sqrt{10635} } }{3^{ \frac{2}{3} }} - \frac{7}{\sqrt[3]{3 \left( 108- \sqrt{10635}\right) }} \right)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 55
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wąbrzeźno
- Podziękował: 22 razy
Czy wielomian może być prostszy?
Serdecznie dziękuję WSZYSTKIM za pośpieszenie z pomocą. Zadanie przerasta moje możliwości. Poddaje się. Jeszcze raz dzięki.