wielomian !!!

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
keyzek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 28 lis 2006, o 22:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z Polski
Podziękował: 1 raz

wielomian !!!

Post autor: keyzek »

witam mam wielką prośbę o wskazówkę do tego zadania :

Wyznacz współczynniki b,c tak, aby wielomian W(x)*F(x)-H(x) był wielomianem zerowym, jeśli :

W(x)= -3x+5, F(x)=x^2+bx+c, H(x)= -3x^2-x^2-2x+20
Awatar użytkownika
PFloyd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 620
Rejestracja: 9 paź 2006, o 20:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kęty
Podziękował: 16 razy
Pomógł: 122 razy

wielomian !!!

Post autor: PFloyd »

najlepiej to wymnożyć , odjąć i porównać do zera

btw. nie powinno być w H(x) -3x^3?
keyzek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 28 lis 2006, o 22:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z Polski
Podziękował: 1 raz

wielomian !!!

Post autor: keyzek »

no tak sorki H(x) = -3x^3-x^2-2x+20

hmm no nie wiem czy się tak da próbowałem i mi nie wyszło

Ale próbowałem obliczyć to w taki sposób:

5+c-20=0 i c = 4

to jest dobrze ale nie mogę obliczyć b

w jaki sposób mogę to b obliczyć ??
Awatar użytkownika
Piotrek89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1051
Rejestracja: 8 paź 2006, o 16:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Górowo Iławeckie
Pomógł: 278 razy

wielomian !!!

Post autor: Piotrek89 »

po wymnozeniu, redukcji:

\(\displaystyle{ x^{2}(-3b+6)+x(-3c+5b+2)+5c-20=0}\)

wiec...

-3b+6=0 -3c+5b+2=0 5c-20=0
b=2 c=4

ODPOWIEDZ