Oblicz wymiary prostopadłościanu.

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Crazy_Boy_1993
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 13 gru 2008, o 12:55
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 8 razy

Oblicz wymiary prostopadłościanu.

Post autor: Crazy_Boy_1993 »

Wysokość prostopadłościanu wynosi x cm. Jego objętość \(\displaystyle{ = 20 cm^3}\). Oblicz wymiary tego prostopadłościanu wiedząc, że boki jego podstawy są mniejsze od wysokości kolejno o 1 i 4.

Mam już takie równanie:

\(\displaystyle{ x^{3} - 5x^{2} + 4x = 20}\) i nie wiem co dalej... Help!
Ostatnio zmieniony 16 gru 2010, o 18:33 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Lbubsazob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4672
Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 124 razy
Pomógł: 978 razy

Oblicz wymiary prostopadłościanu.

Post autor: Lbubsazob »

Przenieś to \(\displaystyle{ 20}\) na drugą stronę i pogrupuj wyrazy.
Crazy_Boy_1993
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 13 gru 2008, o 12:55
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 8 razy

Oblicz wymiary prostopadłościanu.

Post autor: Crazy_Boy_1993 »

Czyli:

\(\displaystyle{ (x-1) (x^{2} - 4x - 20) = 0}\) ?

Zaraz obliczę i proszę o sprawdzenie, czy mi dobrze wyszło
Lbubsazob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4672
Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 124 razy
Pomógł: 978 razy

Oblicz wymiary prostopadłościanu.

Post autor: Lbubsazob »

Crazy_Boy_1993 pisze:\(\displaystyle{ (x-1) (x^{2} - 4x - 20) = 0}\) ?
Niekoniecznie.
\(\displaystyle{ x^3-5x^2+4x-20=x^2(x-5)+4(x-5)=\ldots}\)
Crazy_Boy_1993
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 13 gru 2008, o 12:55
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 8 razy

Oblicz wymiary prostopadłościanu.

Post autor: Crazy_Boy_1993 »

Czyli \(\displaystyle{ x_{1} = 5}\) a \(\displaystyle{ x_{2} = 2}\)?

Czy dobrze zrobiłem? Czy to już koniec zadania? Tzn. po wykonaniu działań x-1 i x-4. Czy drugi x jest pierwiastkiem dwukrotnym? Z góry dziękuję za pomoc
Lbubsazob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4672
Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 124 razy
Pomógł: 978 razy

Oblicz wymiary prostopadłościanu.

Post autor: Lbubsazob »

Masz wielomian \(\displaystyle{ \left( x^2+4\right)\left( x-5\right)}\).
Pierwszy czynnik wielomianu nie ma pierwiastków rzeczywistych, a więc jedynym rozwiązaniem równania będzie liczba \(\displaystyle{ 5}\).
Crazy_Boy_1993
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 13 gru 2008, o 12:55
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 8 razy

Oblicz wymiary prostopadłościanu.

Post autor: Crazy_Boy_1993 »

No racja, DZIĘKI WIELKIE!
ODPOWIEDZ