Rozwiąż równanie

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
bohens
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 15 gru 2010, o 21:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ns

Rozwiąż równanie

Post autor: bohens »

Witam. Mam problem z poniższym równaniem:
\(\displaystyle{ 5x ^{3} +525=0}\)

wynik podany w podręczniku to 1/5

Z góry dzięki za wyjaśnienie.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 15 gru 2010, o 22:14 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: anna_ »

Sprawdź czy dobrze przepisałeś przyklad
bohens
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 15 gru 2010, o 21:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ns

Rozwiąż równanie

Post autor: bohens »

Na pewno jest tak jak w książce
5x^3 + 525 = 0
wynik to x=1/5
Awatar użytkownika
Vax
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2913
Rejestracja: 27 kwie 2010, o 22:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska / Warszawa
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 612 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: Vax »

Jedyny rzeczywisty pierwiastek to \(\displaystyle{ x=-\sqrt[3]{105}}\)

Pozdrawiam.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: anna_ »

bohens pisze:Na pewno jest tak jak w książce
5x^3 + 525 = 0
wynik to x=1/5
\(\displaystyle{ 5 \cdot ( \frac{1}{5} )^3+525=5 \cdot \frac{1}{125} +525}\)
jak niby z tego ma wyjść 0?
bohens
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 15 gru 2010, o 21:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ns

Rozwiąż równanie

Post autor: bohens »

Więc musi to być błąd w druku, bo innego sensownego wyjaśnienia chyba nie ma.
ODPOWIEDZ