Wyznaczyć wartości a i b, dla których liczba 1 jest co najmniej podwójnym pierwiastkiem wielomianu \(\displaystyle{ W(x)=3x^4-6x^3+ax^2+4x+b}\).
Na początek próbuje zapisać coś takiego:
Podwójny pierwiastek \(\displaystyle{ (x-1)^2P(x)}\)
Na końcu można porównać współczynniki. Zastanawiam się teraz w jaki sposób zapisać wielomian P(x).
\(\displaystyle{ P(x)=3x^2+bx+c}\)
\(\displaystyle{ (x^2+2x+1)(3x^2+bx+c)}\)
Ale to nie wychodzi. Będę wdzieczny za podpowiedź.
Pozdrawiam,
Znaleźć a i b, dla których 1 jest co najmniej podwójnym pier
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3247 razy
Znaleźć a i b, dla których 1 jest co najmniej podwójnym pier
\(\displaystyle{ (x-1)^2=x^2-2x+1}\)margor pisze: \(\displaystyle{ P(x)=3x^2+bx+c}\)
\(\displaystyle{ (x^2+2x+1)(3x^2+bx+c)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 27
- Rejestracja: 3 paź 2010, o 17:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rumia
- Podziękował: 7 razy
Znaleźć a i b, dla których 1 jest co najmniej podwójnym pier
Po wymnożeniu i uporządkowaniu otrzymałem (liczyłem dwa razy):
\(\displaystyle{ W(x)=3x^4+x^3(a-6)+x^2(b-2a+3)+x(a-2b)+b}\)
Porównując to z oryginalnym równaniem ułożyłem układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} a-6=-6 \\ b-2a+3=a \\ a-2b=4 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} a=0 \\ b=-3 \\ 6=4 \end{cases}}\)
Sprzeczność jak nic, czyli wciąż jest jakaś usterka.
Prawidłowe odpowiedzi to b=-3 i a = 0.
\(\displaystyle{ W(x)=3x^4+x^3(a-6)+x^2(b-2a+3)+x(a-2b)+b}\)
Porównując to z oryginalnym równaniem ułożyłem układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} a-6=-6 \\ b-2a+3=a \\ a-2b=4 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} a=0 \\ b=-3 \\ 6=4 \end{cases}}\)
Sprzeczność jak nic, czyli wciąż jest jakaś usterka.
Prawidłowe odpowiedzi to b=-3 i a = 0.
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3247 razy
Znaleźć a i b, dla których 1 jest co najmniej podwójnym pier
Te niby prawidłowe raczej prawidłowe nie będą, bo \(\displaystyle{ W(1)=a+b+1=0}\), czyli \(\displaystyle{ a+b=-1}\)
\(\displaystyle{ P(x)=3x^2+cx+d}\)
\(\displaystyle{ W(x)=(x^2-2x+1)(3x^2+cx+d)=3x^4 + x^3(c - 6) - x^2(2c - d - 3) + x(c - 2d) + d}\)
I teraz uklad
\(\displaystyle{ P(x)=3x^2+cx+d}\)
\(\displaystyle{ W(x)=(x^2-2x+1)(3x^2+cx+d)=3x^4 + x^3(c - 6) - x^2(2c - d - 3) + x(c - 2d) + d}\)
I teraz uklad